Читај ми!

Историја Ниша у 3Д технологији

Студенти и професори Електронског факултета у Нишу представили су у 3Д технологији историју и историјске споменике Ниша и водич кроз савремени Ниш, на семинару о примени информационих технологија у представљању историје Ниша.

Дигитална 3Д реконструкција античке Медијане или средњевековног Ниша, мапирање значајнијих историјских и културних споменика, туристички водич кроз град само су неки од пројеката за савремену презентацију историје и културе Ниша. Пројекти су рађени у рил тајму, слично као у компјутерским игрицама.

"Постоји могућност да се уради стари Ниш, да се шетамо, видимо трамвај који је Ниш имао. Све да се постави на интернет и да посетиоци сајта града могу да се прошетају у реалном времену кроз град", каже Никола Стојановић, један од аутора.

Да оваква презентација брже налази пут него класична музејска поставка, нарочито до млађих, потврђују и кустоси, који кажу да посетилац музеја данас тражи много више од посматрања изложеног предмета.

"Посетилац тражи контекст и тражи да га разуме. Путем савремене технологије могуће је пружити информације о томе где је нађен, како је изгледао, као и  приказ читаве реконструкције", каже Весна Црноглавац из Народног музеја у Нишу.

И поред тога, кажу на факултету, установе културе у граду и републици тек повремено се интересују за овакве пројекте.

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Јанковић каже да су потенцијали које нуди Електронски факултет велики и недовољно искоришћени, поготово ако се, како каже, узме у обзир да је ово година великог јубилеја.

Ови пројекти уједно су и резултат нових метода у раду факултета.

"То су стручни клубови студената и групе за самостално учење, при чему се група организује у сарадњи са експертима из појединих области", каже Радомир Станковић, професор на  Електронском факултету у Нишу.

Из лабораторије овог факутлета раније су изашле сличне презентације Теслине лабораторије и највећих проналазака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво