Читај ми!

На матуру без одела

Матуранти пиротске Гимназије покренули су акцију под називом "Пет минута твога сјаја, некоме цео живот". Идеја је да новац, који би потрошили на скупа матурска одела, прикупе и дарују најугроженијој деци Пирота.

Да се у свет одраслих не мора увек закорачити у оделу, кравати, дугачкој хаљини и штиклама, решили су да покажу матуранти Гимназије у Пироту. Уместо трошка за свечану тоалету, они ће новац дати у хуманитарне сврхе.

"Није одело оно што чини човека, већ је сам човек као личност значајна и битна и да га сви ми подржавамо подједнако", каже Димитрије Лилић, матурант.

"Матура кошта доста. Није то само та матурска прослава, већ тоалете на које се потроши много више новца, а то је само једно вече које ће нама остати у сећању, свакако. Ми ћемо показати да то може да се прослави и мало другачије и да се тај новац каналише на један другачији, и по нашем мишљењу, кориснији начин", каже матурант Јована Георгијевски.

Страхиња Голубовић каже да очекује одазив свих ђака и да ће сви бити у истим мајицама.

Акција је изазвала и велику пажњу на друштвеним мрежама, а подржали су је и професори Гимназије.

Ивана Костадиновић, професор српског језика, каже да је ова акција одушевила све професоре.

"Потврдили су да је заиста требало само да им верујемо, да умеју, да су озбиљни, да су зрели и да знају шта хоће", каже Костадиновићева.

Директор Гимназије Братислав Крстић каже да су изазвали очекиване реакције, будући да су се већ јавили њихови вршњаци из других школа и ђачки парламенти тих школа су покренули неке сличне иницијативе.

Гимназијалци планирају да до матуре прикупе преко пола милиона динара. Новац ће добити најугроженија деца Пирота. Матуранти ће се на матури појавити сви идентично обучени, у мајице са слоганом акције коју воде. А, што се испита зрелости тиче, кажу професори, пиротски матуранти су га положили највишом оценом.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво