Читај ми!

Србија у борби са ватром

На Тари и даље траје борба са пожаром који је захватио 1.730 хектара шума, а протеклих дана и ноћи најтеже је било на линијама одбране Мокре Горе и Заовина. Далеководи на подручју Таре који повезују хидроелектране са системом ЕПС-а поново су укључени. Пожар код Прокупља делимично стављен под контролу.

18.35 - Уколико се временски услови не промене, пожар на Тари могао би сутра бити под контролом, речено РТС-у у Сектору за ванредне ситуације.  

18.22 - Пожар у селу Ргаје који је током дана разгорео ветар, после дејства пољопривредне авијације, делимично стављен под контролу, јавља дописник РТС-а.

14.10 - Пожар у атару села Ргаје у општини Прокупље који је синоћ стављен  под контролу због јаког ветра данас се поново разбуктао, јавља репортер РТС-а.

10.10 - Далеководи на подручју Таре, који повезују хидроелектране са системон  "Електропривреде Србије" поново су укључени. Тиме је  нормализована испорука   струје из хидроелектарна "Бистрица" и "Кокин Брод", саопштио је ЕПС.

У Србији тренутно на десетак локација има већих и мањих пожара. Најтеже је на Тари, где је пожар захватио око 1.730 хектара шуме. Више од 800 ватрогасаца, припадника Војске и Жандармерије и добровољци ноћас су бранили подручје ка Заовинама, а посебно ка Мокрој Гори.

Најтеже је било на линији на Кршћанској глави, где се брани да ватра не крене ка Мокрој Гори, посебно што је у једном моменту почео да дува јак ветар, који је срећом стао.

Међутим, како јaвља дописник РТС-а, ватрогасци су успели да одбране обе линије и на Кршћанској глави и ка Заовинама.

Акција гашења се и данас наставља и са земље и из ваздуха, као и просецање противпожарних баријера како би се те две линије спојиле.

"Никад већа концентрација летелица и људи, план је да се пожар локализује, зато се ових дана радило на формирању противпожарних путева, који су нам одузели доста времена", каже начелник Сектора ѕа ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић. 

Ватра се јуче са босанске стране пренела и на мокрогорски засеок Пањак, где су ватрогасци и мештани провели ноћ, а гашење се наставља и данас.

Далеководи на подручју Таре, који повезују хидроелектране са системом Електропривреде Србије, поново су укључени, саопштио је ЕПС.

Тиме је нормализована испорука електричне енергије из хидроелектрана "Бистрица" и "Кокин Брод".

Искључењем далековода била је угрожена и обавеза одржавања биолошког минимума низводно од Хидроелектране "Бајина Башта".

Пожар који избио у Бугарској, ноћас се проширио на територију Србије у појасу код граничног прелаза Вршка Чука, јављају репортери РТС-а. Ватра је зашла око два километра на територију Србије недалеко од Зајечара, а јак ветар помогао је њено ширење.

Гори ниско растиње и листопадна шума. На терену је 14 ватрогасаца, а гашење пожара отежано је због неприступачног терена.

Пожар код Прокупља делимично под контролом

Пожар у селу Ргаје у општини Прокупље који је током дана разгорео ветар, после дејства пољопривредне авијације, делимично је стављен под контролу, јавља дописник РТС-а.

Начелник сектора за ванредне ситуације Топличког округа Срђан Митровић рекао је да су становништво и куће у селима Широке њиве и Пестиш према којима се ширила ватрена стихија,  безбедни. Пожар гаси 40 професионалаца који ће ту остати да дежурају читаве ноћи.

У Топличком округу током поподнева букнули су пожари на још три локације. У Горњем Црнатову у општини Житорађа, Претежана у општини Блаце и Кончић у општини Прокупље. Сви пожари су под контролом.

Пожар који је већ неколико дана горео у селу Доњи Статовац у прокупачкој оштини је угашен.

На административној линији са Косовом и Метохијом у општини Куршумлија дежура 15 припадника Сектора за ванредне ситуације како се пожар са оне стране линији не би евентуално проширио.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво