Читај ми!

"Странци" из околине Краљева

Због љубави или из економске рачунице, у Краљеву тренутно живи неколико стотина страних држављана. Најбројнији у "увезеној" радној снази су Руси, али до свог динара овде долазе и Кинези, Французи, па и Американци.

Национална служба за запошљавање годишње одобри око 2.500 захтева за заснивање радног односа странаца у Србији. Претпоставља се, међутим, да страних држављана има 10 пута више. Због љубави или из економске рачунице, само у Краљеву их тренутно живи неколико стотина.

Тридесеттрогодишњи машински инжењер Виктор из Сочија, на југу Русије, тврди да, са мало новца, у селу Конареву надомак Краљева, боље живи него било где у свету.

"Пропутовао сам целу Европу, Африку, Сри Ланку, Индију, Русију и онда чим сам са аеродрома у Београду кренуо овим путем, одлучио сам да је то то – наше место", каже Виктор Пивоваров.

За њим је у то краљевачко село, пре годину и по дана, стигло још пет руских породица. Купили су запарложена сеоска имања, подмладили воћњаке или попут Тоље напунили оборе козама.

Џангара Лиџијев, са Кавказа, кућни буџет допуњава и конобарисањем у граду где га, објашњава, нико не доживљава као странца. "Ма, какав странац, ја сам Шумадинац, чак су ме прекрстили у Драгана", каже Лиџијев.

Најбројнији у "увезеној" радној снази у Краљеву су Руси, али до свог динара овде долазе и Кинези, Французи, па и Американци. Џош Хепнер Краљевчане подучава америчком фудбалу и боравак у Србији, за себе и породицу, продужава већ трећи пут.

Таквих захтева у одељењу за странце Полицијске управе у Краљеву је на стотине. Као разлог углавном наводе да су овде безбеднији и да је јефтиније за живот, каже Милорад Јовановић из Одсека за странце Полицијске управе.

Србислав Павловић из Националне службе запошљавања наводи да страни држављани нису на евиденцији за запошљавање и преко службе их само ангажују послодавци којима су потребни кадрови који се у Србији не школују.

Олга Пивоварев из Москве тврди нема разлога да икада оде из Србије, и поред тога што је родбина стално зове да дође.

Дозволу за боравак само у околини Краљева затражи у просеку годишње 250 странаца, а 104 их је већ добило и српско држављанство. Међу њима је највише Руса, 35. Толико њих је још у законском поступку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво