Читај ми!

Епитафи Тимочана Торлака

Натписе са надгробних споменика, које је годинама прикупљао на сеоским гробљима између Зајечара и Књажевца, историчар књижевности и истраживач традиционалне културе Љубиша Рајковић Кожељац преточио је у књигу „Суза скамењена".

Обичај писања епитафа траје од времена античке Грчке до данас. Често написан у стиховима, епитаф представља језгровит, духовит или сатиричан однос према пролазности живота и људској судбини.

Епитафи често садрже похвале врлинама покојника или карактеристике његове личности. Временом, губе значај који им је придаван и постају једноставан надгробни натпис.

Збирка епитафа са сеоских гробаља "Суза скамењена" Љубише Рајковића Кожељца, најновије издање Завичајног друштва Тимочана Торлака, обједињава резултате научноистраживачког рада на терену која носе снажан књижевни печат аутора.

"Тимочки говор главна је одлика тих епитафа и основа њихове књижевно-уметничке вредности", каже аутор. "Толико је осећајности у њима, толико је наш народ и у надгробним натписима исказао своје срце и своју душу, тако да је просто грехота да то препустимо зубу времена, јер све пропада, нема ничег апсолутно вечитог. И гробља умиру."

Збирка епитафа "Суза скамењена" четврта је књига Љубише Рајковића Кожељца, у издању Завичајног друштва Тимочана Торлака, из Минићева код Књажевца.

Мр Дејан Крстић, председник Завичајног друштва Тимочана Торлака, истиче да је књига дубоко универзална, јер је смрт најуниверзалнија тема, али и дубоко завичајна - јер говори о подручју између Књажевца и Зајечара, родном крају аутора.

Представљање збирке епитафа „Суза скамењена" приредила је Народна библиотека „Његош", а завичајна литература постала је богатија за књигу која на посебан начин говори о тимочком крају, подсећајући и на то да се села тог дела Србије полако гасе, остајући без својих житеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво