Читај ми!

Укинута ванредна ситуација

Влада Републике Србије укинула је ванредну ситуацију на територији Србије. Ванредна ситуација остаје на снази у 23 општине. Нови проблем могла би да задају клизишта. Нема већих опасности од леда на рекама.

16.14 - Очекујем да ће ванредна ситуација до суботе бити укинута и у преостале 23 општине, изјавио за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

16.51 - Постоји опасност од великих количина леда на Дунаву код Гроцке, рекао је шеф Лучке капетаније у Смедереву Хранислав Мирковић и апеловао на слање ледоломца, преноси Танјуг.

15.48 - Влада Србије је, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, укинула ванредну ситуацију на територији Србије. Ванредна ситуација остаје на снази у 23 најугроженије општине.

14.37 - Штаб за ванредне ситуације општине Лесковац прогласио је ванредну ситуацију због непосредне опасности од поплава услед отапања снега.

Укинута је ванредна ситуација територији Србије, саопштила је Влада. Одлука донета на препоруку Републичког штаба за ванредне ситуације.

Ванредна ситација остаје у 23 општине: Куршумлија, Прокупље, Трговиште, Сурдулица, Владичин Хан, Босилеград, Врање, Горњи Милановац, Лучани, Ивањица, Црна Трава, Медвеђа, Власотинце, Лебане, Бољевац, Сјеница, Нова Варош, Бајина Башта, Пријепоље, Прибој, Тутин, Нови Пазар и Краљево.

На седници којој је председавао шеф штаба Ивица Дачић речено је да ће се о евентуалном укидању ванредне ситуације у тим општинама које се налазе на југу, југоистоку и југозападу Србије разговарати у суботу или најкасније у понедељак.

Због опасности од бујичних поплава и покретања клизишта, на данашњој седници Штаба разматра се ситуација о клизиштима којих у Србији има око 2.300.

Влада Републике Србије саопштила је да су у највећем броју општина постигнути резултати у отклањању последица елементарних непогода и да се посао потпуног санирања последица невремена може окончати уз ангажовање редовних служби.

"Молим вас да се не понавља ситуација са пловилима ван сидришта. Мора да се зна чија је то надлежност. Неко мора да одговара, а ко је крив, тај ће сносити последице, јер ово није игра већ ванредна ситуација", упозорио је Дачић и додао да ће сви чија су дужност канали, уколико буде проблема са њима, такође сносити последице.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је раније да је проблем клизишта потребно дугорочније решавати и додао да је изостао програм рада у тој области за наредних 10 до 15 година.

"Пре два-три дана издата је наредба свим локалним самоуправама да раде мониторинг свих 24 сата потенцијалних клизишта, да би се обезбедио евентуални смештај људи који би у неким околностима морали да буду исељени и да се обезбеди потребна механизација", навео је Марић.

"Евентуалне проблеме можемо очекивати у марту у случају да до отопљења на висинама преко 500 метара дође уз обилне падавине што у овом тренутку нико не може да предвиди", каже Александар Продановић директор Дирекције за воде.

На основу препоруке Штаба, Влада је 5. фебруара донела Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију целе Републике услед екстремних временских услова, ниских температура и високих снежних наноса услед којих је дошло до прекида нормалног функционисања великог броја општина.

Ситуација на рекама

У наредних десетак дана не би требало да буде већих проблема са ледом на великим водама, а очекује се само благи, али не и екстремни пораст водостаја, кажу у Дирекцији за воде.

Опасност од леда који се још задржао у рукавцу на Дунаву код Земуна и даље постоји, али је мања него што је била када се лед на том месту протеклих дана први пут покренуо, рекао је помоћник директора Јавног предузећа "Беоводе" Зоран Матић.

Он је рекао да се ледени чеп полако тањи, али га надлежне службе још не дирају, јер се очекује да сам почне да се отапа, а тек уколико пукне, надлежне службе ће бродовима интервенисати.

На Дунаву код Кладова, леда готово да нема, што је потпуно другачија слика од оне која се може видети од Голупца до Хидроелектране "Ђердап" где је лед оковао реку, јавља репортер РТС-а.

Надлежни тврде да нема опасности да лед на Дунаву нанесе штету хидроелектрани на Ђердапу. Он се полако топи, повећава се и водостај, што доводи и до повећања електричне енергије.

У смедеревској луци залеђени Дунав за сада мирује. У случају да се лед покрене, у највећој опасности су барже које би лед могао да понесе према мосту. Шеф Лучке капетаније у Смедереву Хранислав Мирковић каже да су сви заповедници бродова на дужности.

Како би избегли штету какву су имали власници пловила у Београду и Новом Саду, бродари у Смедереву покушавају да евакуишу своје чамце и бродове.

Смањен број завејаних

Ситуација у погледу снега у Србији је много боља, јер је данас на списку завејаних скоро девет хиљада домаћинстава мање.

Међутим, има још увек око 3.100 људи углавном на подручју Сјенице, Нове Вароши и Прибоја до којих се никако не може доћи осим хеликоптером.

Начелник сектора за ванредне ситације подсетио је да је 305 људи спасено, да су 22 особе смртно страдале од хладног таласа.

Због обрушавања леда са кровова јуче је једна особа изгубила живот, а једна је тешко повређена.

Марић је навео да је око 3.000 километара локалних и некатегорисаних путева још завејано и наредних пет-шест, а у неким местима и седам дана биће потребно да се ти путеви потпуно рашчисте.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво