Читај ми!

Ледена лавина на Дунаву

Уништена марина код земунске Капетаније. Откачило се више од стотину пловила која плутају Дунавом, као и један брод-ресторан. Велики наноси снега још стварају проблеме у Сјеници, Прибоју, Новој Вароши и Црној Трави.

19.23 - Срушио се кров школе у селу Дражевићи, три километра удаљеном од Нове Вароши. Ту школу похађа девет ученика.

17.05 - Лед на Дунаву код Земуна покренуо се низводно и оштетио бројне чамце који су привезани уз обалу, а један сплав је потонуо, јавља Танјуг.

Марина на Дунаву код земунске Капетаније практично више не постоји. Откачило се више од стотину пловила које плове Дунавом, пут Смедерева, као и један брод-ресторан. Откачило се и шест баржи, које су се првобитно зауставиле код Панчевачког моста, а онда кренуле ка Смедереву.

Код Земунског кеја потонуо је и један брод-ресторан, преноси Танјуг. Начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Сања Жугић Вуксановић рекла је Танјугу да је позив стигао у 15.43 сати.

"На броду који је потонуо срећом није било људи, док нема сазнања да ли је било некога на броду-ресторану "Александар", рекла је Жугић Вуксановић.

Марина "Наутек", која се налази код Земунског кеја, ударила је у марину "Бонд" ношена ледом и том приликом је потонуо око 30 метара дугачак мост који спаја обалу са том марином, тако да се до ње може доћи само чамцем.

Током поподнева оштећена су бројна пловила привезана уз обалу. Укупно 114 чамаца откачило се од везова и само срећни власници, чија је пловила лед бацио тик уз обалу, уз помоћ пријатеља успели су да их извуку.

Власници чамаца и сплавова неће моћи да наплате осигурање, јер оно за елементарну непогоду, као што је ова, не постоји.

Пера Ћосић, в.д. начелника Речне полиције, разуме огорченост власника чамаца, али додаје да су и они одговорни, јер се нису благовремено бринули о својим објектима.

"Требало је даноноћно све то пратити, ја сам пар пута апеловао да се ослобађају објекти колико је то било у њиховој моћи. Неки су то радили, неки нису, сад овај лед не може да се контролише", наводи Ћосић.

Штаб који је пратио ситуацију послао је два велика гурача који су били на располагању како би прокрчили пут до Земуна. Ипак, после сат пробијања, одустали су јер је лед предебео.

Током поподнева, откачило се и шест баржи недалеко од Спортског центра "Милан Гале Мушкатировић, због чега је, накратко, за саобраћај био затворен Панчевачки мост.

Барже су сада код Вишњице, где их је зауставио лед. Још једна баржа стоји код другог стуба Панчевачког моста, близу обале, али не угрожава мост. Лед прети и низводно, јер је од Гроцке до Смедерева Дунав потпуно залеђен.

Упркос порасту температуре за сада не постоји опасност од изливања већих река због топљења снега. Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да се поплаве не очекују дуж великих река, али се не могу искључити евентуалне бујичне поплаве мањих река. 

Према његовим речима, повољна околност је што је крајем прошле године била велика суша, тако да су водостаји на рекама данас на око 20 до 30 одсто просечног капацитета за ово доба године.

Снег прави проблеме

Велики наноси снега, од готово пет метара, и даље стварају проблеме у Сјеници, Прибоју, Новој Вароши и Црној Трави. Овога јутра поново је најхладније било на Пештеру. У Сјеници је јутрос измерено минус 13 степени.

У том крају непрекирдно ради 45 машина, а ветар задаје додатне проблеме. Незапамћена мећава је однела људски живот и то је према речима председника Општине Сјеница најтежи дан од када је почело невреме. На путу до болнице покварила се машина за чишћење снега и човек је умро.

На самој Пештерској висоравни и даље нису у могућности да изађу на крај са снежним падавинама. Снежни покривач је достигао рекордних 120 центиметара. Најудаљенија села су у блокади више од 40 дана.

Снегом је завејано 3.570 особа, а према речима Предрага Марића, у току дана тај број требало би да буде драстично смањен.

После седам дана потраге, тело 37-годишњег Момчила Николића из Растишта извучено је јуче из језера Перућац. Рониоци су тело пронашли на 35 метара дубине, узводно од места на којем га је захватила лавина.

На јучерашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације констатовано је да Србији прете "бујичне поплаве" које могу да задесе 26 општина.

Формиран је и стручно-оперативни тим који ће свакодневно заседати како би реаговао у случају поплава. Најављено је укидање ванредне ситуације до краја идуће недеље, о чему ће штаб одлучити у среду.

Штаб је предложио Влади Србије да издвоји још 105 милиона динара помоћи локалним самоуправама за отклањање последица елементарне непогоде и да продужи ангажовање додатне механизације за још пет дана.

У Србији је осетно опала потрошња струје и од понедељка привредни сектор може да ради без рестрикција, поручују из Електропривреде Србије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво