Читај ми!

Наставља се борба са снегом

Нове снежне падавине праве нове проблеме у Србији. Најтежа ситуација у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Чајетини. Од смрзавања до сада умрло 20 особа, 10 особа изгубило живот у лавини на Космету. Наставља се допремање хране најугроженијима.

17.49 - Спасиоци евакулисали Славка Павловића (74) из села Дрлупа на обронцима Гледићких планина коме је била неопходна медицинска помоћ.

16.45 - Од тежине снега на магацину за складиштење кромпира Станка Томовића у Леушићу код Горњег Милановца пропао је кров и напукли зидови. Око 150 тона кромпира пребачено је у друге магацине.

10.32 - У околини Врања у току је акција спасавања једне болесне особе, речено је Танјугу у Сектору за ванредне ситуације.

10.20 - Петнаестак удаљених села у краљевачкој општини и даље одсечено од света. Спасилачке екипе ће данас пешице покушати да мештанима тих села доставе помоћ.

Снег који поново пада у већем делу Србије, задаје нове проблеме. Хладни талас који је захватио Србију однео је 30 живот, од чега је 10 особа страдало у снежној лавини на Космету.

Деведесетогодишња старица Софија Јакшић из околине Ваљева пронађена је данас мртва у дворишту своје куће.

Најтежа ситуација је у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Чајетини, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је рекао да нове снежне падавине отежавају рад механизације на чишћењу путева, али је истакао да је помоћ у храни стигла у угрожена места и да се сада дистрибуира по кућама.

Од проглашења ванредне ситуације из критичних места спасено је 235 особа. На подручјима завејаним снегом током протекла два дана очишћен је пут за око 20.000 људи. Само на југ Србије где је ситуација најтежа послато је више од 200 машина за чишћење снега.

Због лавине, затворен је пут од Пријепоља ка Црној Гори. Снег и ветар јуче су додатно успорили рад механизације.

Тешка ситуација је и у општини Куршумлија. Према подацима Кризног штаба у тој општини је завејано 30 села у којима живи више од 2.000 људи, а евакуисано је око 30 најугрожнијих.

На подручју Краљева и даље су непроходни путеви до више десетина планинских села и заселака у којима живи више од 1.000 људи.

Тако на подручју висоравни Рудно, између планина Радочело и Голија, коју насељава на 1.000 становника, половина њих нема проходан пут до центра Рудна, рекао је председник Месне заједнице Драшко Шеклер.

Спасиоци из Лесковца синоћ су у околини Лебана евакусали једног старијег болесног мушкарца и спустили га у Прокупље, где је збринут у Центру за социјални рад.

Нема опасности од ледених брана

У Дирекцији за воде кажу да на рекама у Србији не постоји опасност од формирања ледених брана.

Лед који се формирао, објашњавају, није опасан док не дође до отапања, поплавних таласа и повећања брзине протока воде која је на Дунаву и другим рекама, за сада веома мала.

Окружни штаб за ванредне ситуације саопштио је да је за допремање хране морнарима, чију су бродови оковани ледом на Дунаву код Смедерева, потребан хеликоптер.

Лед на Дунаву код Смедерева заробио је два бродска шлепа и један брод. Тоне мазута и вешташког ђубрива на њима, прете да изазову еколошку катастрофу.

"Посаде су, такође, заробљене и покушаћемо сутра да им доставимо храну из ваздуха у сарадњи са сектором за ванредне ситуације", каже градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

Екипе у Краљеву настављају пробијање леда на Ибру са обале, јер из корита, због дубине воде, то више није могуће.

Упркос све јачем снегу, саобраћај у Београду одвија се без прекида. Зимске службе су на терену и чисте главне саобраћајнице. 

У Србији су и јутрос у шест сати забележене веома ниске температуре, а најхладије је, са слабим снегом, било на Црном Врху минус 17 и на Златибору минус 15.

У већини места температура је била између минус 11 и минус девет степени Целзијуса, углавном са слабим снегом, а умерен снег забележен је само у Лозници, где је било минус 10 степени.

Најмање хладно било је у Сјеници минус шест и на Копаонику и у Димитровграду минус пет, где је такође падао слаб снег. Метеоролози најављују престанак падавина сутра увече.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво