Читај ми!

Зима не попушта

Обилан снег и ниске температуре широм Србије и даље отежавају саобраћај и стварају проблем у снабдевању струјом. Хладноћа је донела и нове жртве, а беживотно тело Миладина Николића, после седмодневне потраге, пронађено је на падинама Сувобора.

У целој земљи, температура је и даље испод нуле, а због снега и ниских температура и даље је на снази ванредна ситуација у многим општина. Мештани села Срезојеваца на падинама Сувобора у снежним сметовима пронашли су тело Милутина Николића несталог 24. јануара.

Председник Месне заједнице Драган Вуковић рекао је да је двадесетак мештана јуче кренуло у потрагу, држећи се за руке и газећи снег, и да су синоћ наишили на леш у снежном наносу. Он каже да је Николић пронађен око 300 метара од куће, према једном потоку, потпуно завејан снегом.

Хеликоптером у Ивањицу је из села Смиљевца пребачена жена којој је хитно био потребан лекар. Из најудаљенијих села евакуисано је још 12 људи. У многим сеоским школама широм Србије нема наставе.

"Ноћас је старија жена срчани болесник у општини Лучани у селу Тополисница која је пала у кому збринута у болници, јер су екипе успеле да се пробију до ње кроз снежне сметове", изјавио је Танјугу Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Он је рекао да у Љубовији не ради шест истурених школских одељења у планинским селима, да у Бајиној Башти око 30 домаћинстава нема струју, а у Црној Трави око 50. Регионални и магистрални путеви су углавном проходни и проблема има на неким локалним путевима.

После четири дана поново је проходан пут  до полицијског пункта у копненој зони безбедности на планини Кукавици и до четири села у којима живи 450 људи. Педесетак села на Пештерској висоравни још је у снежној блокади са сметовима и до пет метара.

Штаб за вандредне ситуације у Ваљеву наложио је надлежним службама да појачају број мобилних екипа и ангажују сву расположиву механизацију, посебно у завејаним планинским селима и на Дивчибарама. Биће и строжија контрола чишћења тротоара, јер је неочишћен лед проузроковао и много прелома.

Зајечарци и становници зајечарског округа већ неколико дана живе уз хладноћу која је јутрос износила минус 18 степени, али се, према оцени Окружног штаба за ванредне ситуације у Зајечару, живот одвија нормално и све службе раде.

Начелник зајечарског округа Душан Иванић каже да нормално раде школе, предузећа, установе, да има довољно струје, воде и намирница и да су путеви проходни.

Ситуација узрокована последицама снежног невремена још је лоша у Новој Вароши. Председник општине Нова Варош Славиша Пурић је рекао да је досад тек половина некатегорисаних путева оспособљена за саобраћај због недостатка тешке механизације и честог кварења постојеће и да зато ни хитна медицинска помоћ не може нормално да функционише, па су угрожени мештани завејаних подручја у случају да је потребна хитна лекарска интервенција.

У Бајиној Башти где је на снази ванредно стање, нормализовано је снабдевање струјом. У Косјерићу, према речима заменика шефа за инфрастуктуру Милојка Лечића, ситуација је боља, јер су сви магистрални и регионални путеви и сви општински путни правци прве и друге категорије проходни, а струја се испоручује углавном без већих проблема.

Службе у Златиборском округу брине то што се од сутра очекују нове падавине. У Подрињу где је ванредно стање у брдско-планинском подручју Љубовије, Крупња и Малог Зворника настављено је уклањање снега са преосталих деоница локалних путева.

Најтеже је у месним заједницама Радаљ и Велика Река где је настављено рашчишћавање локалних путева које ће бити брже помоћу тешке механизације Војске Србије чији се долазак данас очекује.

У Лозници где је јутрос у седам сати било минус 15, начелник Градског штаба за ванредне ситуације Петар Катанић је рекао Танјугу да су у Јадру сви магистрални, регионални и локални путеви проходни, а међуградски и локални сабраћај се одвија без већих тешкоћа.

"У Лозници нема поремећаја наставе у школама, а редовно се обављају све комуналне делатности и снабдевање струјом, водом, топлотном енргијом и намирницама", навео је Катанић.

Начелник школске управе Министарства просвете у Косовској Митровици Предраг Стојчетовић изјавио је Танјугу да су снег и мразеви на Косову отежали наставу у појединим школама и да је посебно тешка ситуација на централном Косову у општини Липљан у селима Радево, Кузмин, Преоце и Угљаре, због нерашчишћеног снега.

"У тим срединама готово да и нема превоза па више од 20 одсто ученика са тог простора не похађа наставу", рекао је он.

На северу Косова на снази су редукције и грађани без струје на по сат остају након сваког другог сата.

Помоћ Војске Србије

Поред својих редовних задатака припадници Друге бригаде Копнене војске ангажовани су и на помоћи становништву у рашчишћавању снежних наноса у југозападном делу Србије.

У општинама Ивањица, Нова Варош, Сјеница и Пријепоље ангажовано је укупно 11 инжињеријских машина са пратећим људством, од чега је девет из 2. Бригаде Копнене војске у Краљеву и две машине као испомоћ из гарнизона Пожаревац које су ангажоване у Ивањици.

До данас је укупно на подручјима свих ових општина очишћено скоро 500 километара путева.

"Због веома тешке ситуације у Ивањици, од данас смо ангажовани и на подручју те општине са укупно три инжињеријске машине. Наше екипе укључене су у рад Штаба за ванредне ситуације и ангажују се у складу са њиховим захтевима", каже официр за односе са јавношћу 2. бригаде Копнене војске поручник Иван Обреза.

Он је додао да две машине рашчишћавају завејане путеве у селу Кушићи, а једна у селу Ковиљ, као и да су услови за рад веома тешки, а додатно их, како каже, отежавају и екстремно ниске температуре.

У целој Србији јутрос су забележене изузетно ниске температуре, а најхладније је било у Сјеници где је у шест сати измерено 26 степени испод нуле. У многим сеоским школама широм Србије нема наставе. Око 800 ученика шест сеоских основних школа у Краљеву, због ниских температура и снега, до понедељка неће ићи на наставу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво