Читај ми!

Ледени дани у Србији

Хладноћа и снег однели нове жртве. Уз помоћ хеликоптера МУП-а Србије у Ивањици у три лета са врхова Голије и Јавора спасено је дванаест животно угрожених људи. Наставља се потрага и за две старије особе у околини Медвеђе и Сувобора.

У 14 општина у Србији и даље је на снази ванредна ситуација, а снежна мећава однела је и нове жртве. Дванаесторо завејаних лица уз помоћ хеликоптера спасено на подручју Ивањице.

Доктор Дома здравља у Тополи Момчило Гојковић потврдио је да је у снегу пронађено тело Н.С. (72) из Клоке код Тополе. Гојковић је Бети рекао да је Н.С. био болестан, и да је његово тело пронађено смрзнуто у снегу.

Прва жртва хладноће у општини Куршумлија је 50-тогодишња Бисерка Миленковић из села Преветица, коју је супруг јутрос пронашао завејану у снегу километар и по од куће.

Мештани села Срезојеваца пронашли су тело Милутина Николића, за којим су трагали од 24. јануара.

"Тридесетак мештана данас је кренуло у потрагу и на једном месту у близини куће приметили смо чизму која је вирила из снега", рекао је за Фонет председник Месне заједнице Срезојевци Драган Вуковић.

Уз помоћ хеликоптера МУП-а Србије у Ивањици је спасено дванесторо лица која су била завејана у снежним сметовима. 

Председник општине Ивањица Радомир Ристић рекао је да је Кризни штаб општине Ивањица јутрос  донео одлуку да затражи помоћ МУП-а и да евакуишу најугроженији.

"Обратили смо се директору полиције Вељовићу и веома брзо је у Ивањицу стигао специјални хеликоптер за реаговање у ванредним ситуацијама. Са Голије и Јавора успешном акцијом спасено је дванаест људи", рекао је Ристић.

Из села Смиљевца пребачена жена којој је била потребна хитна лекарска помоћ. Другим летом стигло седморо људи који су десет дана били завејани у селу Вучак. До вечери хеликоптер ће довести још једног повређеног човека из Ерчега. 

Припадници одељења за ванредне ситуације Полицијске управе у Крушевцу до данас су спасли и евакуисали шест старих и болесних лица из удаљених планинских села која су била одсечена због великих снежних наноса и непроходних саобраћајница, саопштили су из Полицијске управе Крушевац.

Гостујући у Дневнику РТС-а, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да ће нови снег који се најављује отежати већ комликовану ситуацију.

"Сви припадници Сектора за ванредне ситуације ангажовани су на достављању помоћи болесним особама и њиховом превозу до здравствених установа и таквих акција је било више од 60 од Божића до данас", рекао је Марић.

Говорећи о потрази за двема особама које су нестале у сметовима, Марић је рекао да је потрага веома тешка зато што је неопходно помоћу механизације рашчистити снег, тако да ће и та акција потрајати и нови снег ће је учинити тешком.

Тренутно се трага за једном мушком особом у селу Врапце, у општини Медвеђа, за коју се сумња да није жива због великог мраза и ниске температуре. Друга особа нестала је на подручју Сувобора.

Марић је саветовао људима који живе у угроженим општинама, посебно старијима, да никако не напуштају своја домаћинства.

Предраг Марић је навео да се грађани за помоћ могу јављати општинским штабовима за ванредне ситуације или најближој ватрогасној спасилачкој јединици на број 93.

Сеоска домаћинства припремају се за зиму набавком хране, а увек постоји опција евакуације ако буду знатније угрожени људски животи и то је на општинским штабовима за ванредне ситуације да свакодневно процењују, рекао је Марић.

Неповољна прогноза 

Метеоролози од четвртка најављују нове падавине и наставак температура испод нуле.

Данас у Србији најхладнији град је Сјеница са минус 29 степени целзијусових, а у Ћуприји и Крагујевцу измерена су минус 23 степена, Лесковцу и Пожеги минус 22 степена, Крушевцу и Зајечару минус 21, а у Краљеву, Ваљеву и Неготину 20 степени испод нуле.

Марић је упозорио да би евентуално нагло отопљавање потенцијално могло да доведе до бујичних поплава којих је у Србији било много у протеклих неколико година.

Седам аутобуса "Аутопревоза" у Горњем Милановцу јутрос није кренуло јер је заледила нафта у доводним цевима до мотора, због чега ђаци и радници нису стигли на посао, изјавио је отправник Милутин Гачић.

Он је за агенцију Бета рекао да је јутрос температура измерена од минус 21 степен, а аутобуси нису могли да се покрену у Каменици испод Маљена и Прањанима на падинама Сувобора, затим у рудничком селу Драгољ и у гружанском крају.

У селима прањанског краја возачи Микан Браловић и Бошко Петровић у току ноћи су укључивали моторе да би загрејали аутобусе како би путницима јутрос било топло, али чим су кренули заледила је нафта и они су стали.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво