Пуштен "Северни ток"

Дмитриј Медведев и Ангела Меркел пустили у рад гасовод "Северни ток" којим ће руски гас бити транспортован у западну Европу. Гасовод је један од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена, каже Ангела Меркел.

Руски председник Дмитриј Медведев и немачка канцеларка Ангела Меркел пустили су у рад гасовод "Северни ток", којим се руски гас транспортује у западну Европу.

Церемонији су, осим Меркелове и Медведева, присуствовали и премијери Француске и Холандије, Франсоа Фијон и Марк Руте, као и комесар Европске уније за енергетику Гинтер Етингер, пренела је агенција АФП.

"Пуштање у рад овог гасовода је значајан догађај, који има важност за ојачавање веза између Русије и Немачке, као и између Русије и Европе. То такође представља корак напред у обезбеђењу енергетских потреба Европе", изјавио је Медведев.

Меркелова је гасовод назвала "једним од највећих инфраструктурних пројеката нашег времена" и истакла да је Русија кључни и поуздани енергетски партнер.

Тај нови гасовод омогућиће директно допремање руског гаса кроз Балтичко море у Европу, чиме ће бити избегнут транспорт преко Украјине са којом је Русија имала спор о цени гаса.

"Северни ток" је јединствени пројекат и то је нови извозни пут руског гаса у Европу. Раније је руски гас ишао у Европу само магистралним гасоводом, постављеним преко копна. Тај цевовод пролазио је преко територије Украјине и Белорусије.

Русија овим гасоводом жели да смањи зависност од Украјине и других транзитних земаља у којима се појавио проблем цена преноса гаса, што је у неким случајевима довело до потпуног прекида испоруке гаса у Европу.

Сада се први пут појавила директна линија – гасовод улази у Русији, а излази у Немачкој. Растојање између руског града Виборга и немачог Љубмина је 1.224 километара.

Северни ток ће укупно имати две линије. Капацитет сваке линије биће 27,5 милијарди кубних метара годишње. Друга линија по плану треба да буде пуштена 2012. године, рекао је у интервјуу за Глас Русије прес-секретар компаније "Норд Стрим" Јенс Милер.

Конзорцијум "Северни ток", пројекат вредан 7,4 милијарде евра, представља заједнички подухват руске државне фирме "Гаспром", немачких компанија "БАСФ" и "ЕОН", холандске компаније "Гасуин" и француске "ГДФ Суез".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво