Читај ми!

"Делта" најуспешнија српска фирма

"Делта група" најбоље рангирана фирма из Србије на листи 500 најуспешнијих фирми у централној Европи. На листи, коју је представила ревизорска кућа "Дилојт", 11 предузећа из Србије.

На Листи 500 најуспешнијих 11 компанија из Србије На листи ревизорско - консултантске куће "Дилојт" 500 највећих компанија из централне Европе налази се 11 компанија из Србије, а прва је "Делта група" која је на 86. месту са оствареним приходом од 1,67 милијарди евра.

Како је речено на конференцији за новинаре "Дилојта", друга компанија из Србије на листи "Топ 500 компанија централне Европе", на основу остварених прихода од продаје је Нафтна индустрија Србије (НИС) која је на 99. месту, а трећа је Електропривреда Србије (ЕПС) на 101. месту.

Ове године на листи "Топ 500" први пут је "Викторија Група" која је на 461. месту и "Таркет" који је на 498. месту.  У 2010. години на листи "Топ 500" било је 12 компанија из Србије, а ове године на листу није ушло предузеће "ПТТ Србија". 

На "Дилојтовој" листи најуспешнијих предузећа на основу остварених прихода од продаје, из Србије се налазе још и "ЕФТ холдинг" који је на 118. месту, "Телеком Србија" који је 153, "Ју-Ес Стил Србија" на 250. месту, "Србијагас" на 271. месту, "Југоросгаз" на 408. месту и компанија "Меркатор-С" која је на 452. месту.

Према речима представника "Дилојта" Жарка Мијовића, смањење прихода од продаје у 2010. години имале су компаније "Делта" (0,2 одсто), "ЕПС" (један одсто) и "Телеком Србија" (шест одсто).

Он је нагласио да на листи "Топ 500 најуспешнијих" доминирају компаније из Пољске којих је 173, а да је од земаља региона најзаступљенија Словенија са 18 компанија, Хрватска са 14 компанија, док је из Македоније и Босне и Херцеговине на листи само по једна компанија, а из Црне Горе и Албаније нема компанија.

Мијовић је казао да је "Дилојт" поред листе најуспешнијих компанија, саставио и листу 50 највећих банака у централној Европи, на основу активе, али да се на њој не налази ниједна банка из Србије, док су  четири банке из Хрватске и две из Словеније, од којих је прва која је на осмом месту "НЛБ Група".

Жарко Мијовић је додао да је највише банака на овој листи из Пољске чак 14, а прва на листи је као и прошле године "ПКО БП" банка која је имала раст активе од 12,5 одсто и рекордан нето профит од 825,4 милиона евра.

Како је речено у "Дилојту", највећа банка у Србији "Интеза" није се нашла на листи Топ 50 најуспешнијих банака, јер има мању активу од првих 50 рангираних банака.

На топ листи 50 најуспешнијих осигуравајућих друштава, према бруто обрачунатој премији која укључује премију и од животног и неживотног осигурања, како је казао Мијовић, из Србије се налази "Дунав осигурање" које је на 49. месту док је прошле године та компанија била на 42. месту. На овој листи су и три осугурања из Словеније, од којих је једно "Триглав", и два из Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво