Читај ми!

Штедња за сигурнију старост

Пензије ће убудуће бити све мање, јер ће доћи до топљења државних пензионих фондова. Они који раде већ сада би требало да мисле на то како да осим државне пензије, обезбеде додатни новац за старост. То се може постићи уплатама приватних пензија у добровољне пензионе фондове или уплатама животног осигурања.

Број пензионера у Србији сваке године се повећава и пензиони фонд одавно није довољан за исплату пензија. У многим земљама приватне пензионе фондове користи велики број грађана. Код нас нису толико популарни.

Претпоставља се да ће у будућности, због дужег животног века број пензионера у односу на број запослених само расти. То практично значи да ће убудуће пензије бити све мање и да би они који раде већ сада требало да мисле на то како да осим државне пензије, обезбеде додатни новац за старост.

"Тенденција топљења државних пензионих фондова ће у једном тренутку довести до тога да ће обична пензија бити социјални додатак, односно, минимум за преживљавање, а све остало је на грађанима да сами себи обезбеде унапред", каже Душан Узелац са портала Каматица.

Један од начина да се то уради је уплата тзв. приватних пензија у добровољне пензионе фондове. Што се раније почне у њих улагати, то ће пензија бити већа.

Има их неколико у Србији, а процедура је прилично једноставана. Потпише се уговор са фондом о отварању рачуна и договори се о суми коју грађанин жели да уплаћује.

Примера ради, ако се одлучите да месечно од плате одвајате 30 евра у пензиони фонд, под условом да је принос на годишњем нивоу 4 одсто, за двадесет година имаћете нешто више од 10.060 евра. Следећих двадесет година, месечно ће вам се исплаћивати мало више од 60 евра, а можете да подигнете и сав новац одједном.

Уплата животног осигурања

Једна од солуција коју можете да изаберете, када мислите на старост, је и уплата такозваног животног или пензионог осигурања.

"Одлучио сам се за животно осигурање како бих у време кад одем у пензију обезбедио нека средства, јер претпостављам да ће ми се тада приходи знатно смањити. Уложио сам у животно осигурање, јер представља неку врсту животног обезбеђења, не само мене, него и мојих најмилијих у случају непредвиђених великих финансијских губитака, болести", каже Срђан Котор.

Са овом економском кризом, многи се питају колико је сигурно улагати свој новац сада, за нешто што ће им користити тек за двадесетак година. Упућени тврде да је ризик мањи од извесности да ће у будућности пензија бити довољна једино за преживљавање.

"Ризик у пословању пензионих фондова сведен је на минимум, јер држава ригидном процедуром управљања тим фондовима ограничава свако могуће ризично пословање везано за те фондове", каже Душан Узелац.

Стручњаци саветују грађанима да пре него што одлуче у који ће фонд улагати новац за старост, добро проуче њихове понуде и размисле о томе колико новца месечно, квартално или годишње могу да одвајају за старе дане. За све нејасноће грађани могу питати у Народној банци Србије и мирно сачекати старост.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво