Читај ми!

Обуздавање цена хране

Двадесет водећих економија света постигле споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа. Тај договор треба да спречи спекулације на тржишту. Произвођачи хране ипак страхују од нове кризе.

На састанку Групе 20 постигнут је споразум о регулисању тржишта пољопривредних производа.

Председник Француске Никола Саркози успео је да од двадесет водећих економија, на првом састанку посвећеном искључиво пољопривреди, добије подршку за мере којим би се спречиле тржишне спекулације због којих неконтролисано расту цене хране, што је био главни циљ француског председавања Групи 20.

"Тржиште које није регулисано, није тржиште, него лутрија, у којој одлучује безобзирна игра судбине, а не напоран рад, улагање и производња", сматра Саркози.

"Зато Француска жели да се финансијске регулативе прошире и на тржиште пољопривредних производа", додаје Саркози.

Француски министар пољопривреде Бруно ле Мер рекао је да се овим договором постављају темељи новог света пољопривреде.

"То су темељи пољопривреде која би била одржива, уједињена и чије ће тржиште бити регулисано. Наш договор је победа против глади у свету", каже Ле Мер.

Договор предвиђа оснивање међународног система за информисање пољопривредног тржишта. Уколико би он био коришћен како је замишљено, разменом информација о расположивој количини и ценама пољопривредних производа, смањиле би се осцилације на тржишту.

Упрокос споразуму, пољопривредници страхују од нове кризе.

"Мислимо да предложено решење није довољно. Тај договор о регулисању тржишта је минимум. То неће решити ни проблеме пољопривредника, ни потрошача који ће се и даље суочавати са осцилацијама цена", каже Мери Брил из Удружења пољопривредника "Екшн Ејд".

Пољопривредници указују да министри нису за високе цене окривили прераду пољопривредних производа у биогориво. Због тога ће се, кажу, и даље дешавати да се као у Америци две петине кукуруза прерађује у биогориво, уместо да се користи за људску исхрану или као сточна храна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво