Укинут монопол, цене расту

Гориво на бензинским пумпама Нафтне индустрије Србије скупље је три динара по литру. НИС поскупљење објашњава растом цена сирове нафте на светском тржишту. Ако сирова нафта даље поскупи, тако ће бити и са нашим бензином, кажу у НИС-у.

Иако је НИС изгубио монопол и нафтно тржиште постало отворено за увоз свих деривата, то се по ценама на пупама баш и не види. Због усклађивања акциза одмах после празника домаћи и страни нафташи подигли су цене.

Сви нафташи на нашем тржишту имају своје цене, али су разлике минималне. Рецимо, цена најтраженијег евродизела креће се од 122,5 динара код НИС-а до 126,4 динара код неких приватника. Иако је НИС и даље за динар до два јефтинији од других, возачима је и то прескупо.

Бензин европремијум поскупео је на НИС-овим пумпама три динара, са 125,6 на 128,6 динара, цена безоловног бензина БМБ 95 већа је за два динара и износи 118,4 динара, док је дизел Д2 1,4 динара скупљи и стаје 110 динара.

У НИС-у објашњавају да је просечна цена нафте "брент" у четвртом кварталу прошле године износила 86,5 долара по барелу, последњег дана 2010. била је 92,5 долара, а у првих 10 дана ове године цена нафте порасла је на 94,6 долара по барелу.

У Србији су, објашњавају у НИС-у, од 1. јануара повећане и акцизе на европремијум за 4,8 динара по литру, на евродизел за 6,6 динара, на Д2 за 4,6 динара, а на безоловни бензин БМБ 95 за 0,3 динара.

Гориво кошта колико и у региону

Када се прерачуна у евре, како истичу у тој компанији, НИС-ов европремијум кошта 1,21 евро по литру, док је његова цена, на пример, у Хрватској 1,25 евра, у Црној Гори 1,26, у БиХ 1,10 евра, Македонији 1,23, Мађарској 1,3, Румунији 1,17, Бугарској 1,12, Грчкој 1,59, а у Словенији 1,26 евра.

У Министарству енергетике кажу да држава више не регулише цене, да је омогућен слободан увоз и формирање цена деривата. Евродизел кошта, кажу, исто као у земљама окружења, а евробензин јефтинији је само у Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији.

Цене ће даље креирати светско нафтно тржиште. Стручњаци нису оптимисти.

"Према неким анализама и неким аналитичарима, процењује се да, нажалост, из једне економске кризе улазимо у неку другу економску кризу, посматрајући оно што се дешава на тржишту нафте и неки нагли раст цене сирове нафте у последње време", каже Слободан Соколовић, професор Техничког факултета у Новом Саду.

Цена барела сирове нафте на светским берзама премашила је 94 долара. Прогнозе су да би врло брзо могла да достигне и 100 долара.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво