"Тојота" повукла више од милион возила

Јапанска "Тојота" повукла са америчког тржишта 1,3 милиона возила "лексус" и "авалон", због могућег квара на кочионом систему. Амерички "Крајслер" и шведски "Волво", такође, муче муку са возилима намењеним тржишту Сједињених Држава.

Највећи произвођач аутомобила на свету, јапанска "Тојота", повукла 1,35 милиона возила "лексус", "авалон" и других модела, углавном у Сједињеним Америчким Државама и Јапану, због могућег цурења уља за кочнице.

"Тојота" ће на технички преглед позвати око 740.000 возила у САД и 599.000 у Јапану, а остатак у Европи и на другим тржиштима у свету.

У последњој години, "Тојота" је повукла више од 10 милиона аутомобила и камиона у свету, због различитих проблема, међу којима и због невоља са педалом за гас, што је нанело тежак ударац репутацији компаније која је била позната по квалитету производа.

На већини повучених возила мораће да се поправља део на главном кочионом цилиндру који може да изазове слабљење снаге кочнице, изјавио је у Токију портпарол "Тојоте" Поло Ноласко.

Један број модела у Јапану има проблеме са електричним напајањем пумпе за гориво, који може да доведе до заустављања мотора, рекао је Ноласко, наглашавајући да није било никаквих инцидената насталих због тих техничких грешки.

У Сједињеним Државама повучени су модели "авалон" из 2005. и 2006. године, "хајландер" израђен од 2004. до 2006. године и неколико верзија "лексуса": ЛРХ330, ЛГС300, ЛС250 и ЛС350.

Власници тих возила у САД биће позивани на технички преглед од почетка наредног месеца. Дилери "тојоте" и "лексуса" бесплатно ће замењивати поклопац главног кочионог цилиндра новим делом.

Повучени модели у Јапану су "краун", "краун мажеста", "харијер", "марк X", "алпард", "клугер", "лексус ГX 350", "лексус ЛС250" и "лексус ЛС350".

"Крајслер" и "Волво" повлаче возила

Амерички "Крајслер" и шведски "Волво", такође, муче муку са повлачењем возила. Због решавања техничких проблема који могу да угрозе безбедност путника, са тржишта Сједињених Америчких Држава повучено је укупно 36.000 возила.

"Крајслеров" позив на технички преглед обухвата око 26.000 возила и доставних камиона типа пик-ап који имају проблем са цревом у серверу, због кога може да дође до изливања течности.

Федерална Национална агенција за безбедност друмског саобраћаја саопштила је да је могуће одвајање црева на мењачу аутомобила и изливање течности у мотор, што потенцијално може да изазове избијање ватре.

Управа "Крајслера" саопштила је да компанија није забележила ниједан инцидент, нити је било повреда због тог проблема на који је указала фирма која израђује црево за потребе "Крајслера".

Опозив се односи на моделе из 2010. године, "крајслер 300" и "себринг", затим, "доџ авенџер", "чарџер", "челенџер" и један број пик-ап кола "дож рам".

"Крајслер" је прецизирао да су на технички преглед позвана само возила израђена у периоду од 24. јуна до 30. августа, а да остали аутомобили немају тај проблем.

Компанија ће све власнике тих модела обавестити о опозиву до краја овог месеца.

Шведски "Волво" повукао је око 10.000 возила, због поправке система предњих заштитних јастука који могу да се не отворе у случају судара.

Технички ће се прегледати модели "С80 седан" и XЦ70 теренска возила, модели за 2010. и 2011. годину и модел 2010. године В70 типа "вагонет".

Бесплатна поправка возила почеће овог месеца, како би се решили проблеми са жичаним конектором система ваздушних јастука који могу да спрече отварање заштитних балона у случају судара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво