ММФ: Раст Србије међу највишим у региону

Привредни раст Србије у овој години ће бити 1,5 одсто, што је међу највишим стопама раста у региону, прогнозира ММФ. Од Србије у региону једино ће Албанија имати већи раст, 2,6 одсто, саопштио је Фонд.

Међународни монетарни фонд је у најновијој прогнози проценио раст српске привреде на 1,5 одсто у овој години, што је међу највишим стопама у региону, док би у 2011. тај раст требало да буде три процента.

У пролећној прогнози, објављеној у априлу, та међународна финансијска институција пројектовала је привредни раст Србије у 2010. години на два одсто.

У јесењем Извештају о светским економским изгледима, објављеном данас, ММФ је проценио да ће годишња стопа инфлације у Србији, мерена потрошачким ценама, ове године износити 4,6 одсто, док би у 2011. требало да буде смањена на 4,4 процента.

Већа стопа раста од Србије у региону у овој години прогнозирана је само за Албанију - 2,6 одсто, док би у следећој години та земља требало да има раст од 3,2 процента. Албанија ће, према проценама ММФ, у овој години имати инфлацију од 3,4 одсто, а у 2011. - 2,9 процената.

Према прогнози ММФ-а, Црна Гора ће 2010. године имати пад привредних активности од 1,8 одсто, а у наредној години очекује се раст од 4,5 процената. Инфлација би ове године у тој земљи требало да буде 0,6 а у 2011. години један одсто.

Босна и Херцеговина ће, према пројекцији ММФ, у овој години имати привредни раст од 0,5 одсто, да би он следеће године повећао на три процента. Инфлација, мерена потрошачким ценама, требало би да у 2010. години буде 2,4 а следеће године 2,5 одсто.

ММФ је проценио да ће у овој години Хрватска забележити пад привредних активности од 1,5 одсто, а за следећу годину прогнозирао је раст од 1,6 одсто. Годишња стопа инфлације у тој земљи би ове године требало да износи 1,9 а у 2011. да порасте на 2,8 процената.

Извештај о изгледима светске економије објављен је уочи редовног јесењег заседања ММФ и сестринске институције Светске банке, од 8. до 10. октобра у Вашингтону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво