Уштеда кроз јавне набавке

Србији неопходна потпуна транспарентност јавних набавки, оценио шеф Делегације ЕУ у Србији Венсен Дежер. Од унапређења јавних набавки очекује се да донесу значајне уштеде, рекао директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић.

У Србији је прошле године кроз систем јавне набавке потрошено око четири милијарде евра, изјавио шеф Делагације Европске уније у Србији Венсан Дежер, додајући да очекује да у Србији буде обезбеђена потпуна транспарентност поступака јавних набавки.

"Успостављањем система јавних набавки, постићи ће се економичност, ефикасност и транспарентност, а то ће омогућити јачање конкуренције, равноправан третман свих понуђача и сузбијање корупције", рекао је Дежер на конференцији за новинаре поводом пројекта "Јачање јавних набавки у Србији".

Директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић је рекла да "није све једно" како новац домаћих порезника троше државни органи, јавна предузећа и локална самоуправа.

"Уколико се поштују основни принципи јавних набавки, економичност и ефикасност, постиже се једнакост понуђача, унапређује конкурентност, долази се до бољег квалитета робе и услуга, скраћује се рок испоруке", нагласила је Делевићева.

Систем јавних набавки, истакла је Делевићева, је нешто што ће привући стране инвеститире и компаније у већој мери.

Према њеним речима, у наредних пет година требало би да домаћи понуђачи буду изједначени са страним, када ће цена бити основно мерило за избор најбоље понуде.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић рекао је да се од унапређења јавних набавки очекује да донесу значајне уштеде.

"Од овог пројекта очекујемо да допринесе успостављању боље контроле и лакшег откривања нерегуралности у поступцима јавних набавки, што би деловало превентивно", прецизирао је Јовановић.

Корупцијска мапа

Први пут, рекао је Јовановић, биће урађена корупцијска мапа за Србију у области јавних набавки којом ће се прецизно утврдити најризичнија у поступцима јавних набавки.

Према његовим речима, пројектом је предвиђено увођење нове, савремене организације служби за јавне набавке, како на републичком, тако и на локланом нивоу.

"Предвиђено је и оспособљавање запослених у Управи за јавне набавке да примењују правила набавке по којима се користе ИПА фондови ЕУ", рекао је Јовановић.

Пројекат финансира Европска комисија кроз ИПА фондове, а чији корисник је Управа за јавне набавке.

Твининг пројекат "Јачање система јавних набавки у Србији" спроводи се од 3. септембра и предвиђено је да траје 21 месец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво