"Тојоти" прети серија тужби

Највећи произвођач аутомобила "Тојота", због техничких недостатака на возилима, суочава се са тужбама незадовољних купаца. Изгубљени спорови могли би јапанског гиганта да коштају 24 милијарде долара, наводи "Фајненшнал тајмс Дојчланд".

Технички недостаци на возилима могли би да коштају "Тојоту" око 24 милијарде долара, које би познати јапански произвођач платио у виду штете након изгубљених спорова са незадовољним купцима, пише пословни дневник "Фајненшнал тајмс Дојчланд".

Представници "Тојоте" су, међутим, протеклих седмица више пута изјављивали да ће поправка 8,5 милиона возила са грешком у целом свету, од којих је више од половине у САД, коштати њихову компанију свега 1,4 милијарде долара.

Дневник наводи, позивајући се на мишљење бостонског адвоката и професора права Тима Хауарда који координира захтеве америчких корисника "Тојотиних" возила за одштету, да ће се јапанска фабрика највероватније прво суочити са тужбама незадовољних купаца широм САД.

Најављено је, наиме, да ће се следеће недеље састати правници из америчких савезних држава и договорити о даљем поступку. У 40 федералних једница САД, до сад је скупљено више од 80 тужби, од којих су неке заједничке.

У тужбама против "Тојоте" се наводи да тај произвођач возила није одмах одстранио техничке проблеме, као и да је прећутао ризике који су били у вези са њима.

Као последица ненамерног убрзања "Тојотиних" возила, до ког је долазило заглављивањем педале за гас или услед неуспелог кочења, у саобраћајним несрећама је погинуло више од 30 људи, а око 100 је повређено.

Власници "Тојотиних" возила оптужују произвођача и за то што сада кад хоће да продају половно возило морају да га дају испод цене.

Инвеститори се, осим тога, жале да су акције "Тојоте" које поседују сада осетно мање вреде него пре избијања афере због поменитих техничких недостатака возила тог јапанског произвођача.

Због фабричке грешке на папучицама за гас, јапански гигант позвао је на техничку контролу осам милиона возила у Сједињеним Америчким Државама, Европи и Кини. На тим тржиштима суспендована је продаја неких од најпопуларнијих "Тојотиних" модела.

Опозив се односио на проблеме са изненадним и неконтролисаним убрзањем возила због померања подне простирке и проблема са педалом за гас.

Америчка управа за безбедност контролише да ли узрок могућег изненадног убрзања "Тојотиних" возила лежи у проблемима са електроником.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво