Проширен Споразум о слободној трговини

Србија и Русија потписале протокол о проширењу Споразума о слободној трговини две земље, који обухвата бесцарински режим за 95 одсто производа. Лекови, месо и месне прерађевине, кондиторски производи и пиво, слад, вино, у оба правца, имаће само један одсто царине. Протокол је одмах ступио на снагу.

Заменик премијера Србије Ивица Дачић и министар за ванредне ситуације Русије Сергеј Шојгу потписали су протокол којим се проширује Споразум о слободној трговини две земље. Протокол је одмах ступио на снагу.

Дачић је рекао да се сада на режиму слободне трговине налази 95 одсто производа, али да режим не обухвата аутомобиле. Преговори о одређивању квота за бесцарински извоз аутомобила из Србије и Русије биће настављени у наредним месецима.

Потпредседник српске владе истакао је да је Руска Федерација главни спољнотрговински партнер Србије и да је прошле године размена била око четири милијарде долара, што је за једну милијарду долара више него у 2007. години.

Додатно је либерализован извоз свих лекова, кланичних производа, кондиторских производа и вина, а Протокол обухвата и укидање царине на фрижидере, замрзиваче и остале уређаје за хлађење.

У режиму слободне трговине сада су и машине за прање и сушење, неке врсте тепиха, дрвени канцеларијски намештај, сви сапуни, тканине од влачене вуне, вреће за спавање, мадраци, постељине, сок од јабуке и пиво од слада.

Из режима слободне трговине и након проширења Споразума изузети су, осим аутомобила, шећер, месо, цигарете, дрвени намештај осим канцеларијског, глукозни сируп, неденатурисани етил алкохол, пенушаво вино, предива и тканине од памука, неке ваздушне пумпе, трактори, регистар касе, телевизори и монитори.

Ексклузиван и јединствен протокол 

Србија је Споразум о слободној трговини са Русијом потписала 2000. године.

Министар за ванредне ситуација Русије је истакао да се не може дозволити да стране аутокомпаније направе коридор кроз Србију, да би бесцарински извозиле возила на руско тржиште.

Шојгу је рекао да је протокол ексклузиван и јединствен чиме ће омогућити Србији проширење економске сарадње јер је Русија са 4 милијарде доалара најзначајнији спољнотрговински партнер Србији. 

Шојгу каже да је овај споразум одговор на светску економску кризу.

"Ускоро могу да најавим и долазак још једне руске банке Гаспромњефт банке, која ће помоћи поспешивање економске сарадње. Ова сарадња је двосмерна улица и ја позивам и ваше банке и фирме да буду присутне више у Русији", рекао је Шојгу.

Руски министар сматра да може да се разговара о извозу Икарбусових аутобуса на руско тржиште.

На питање о извозу Фијатових аутомобила у Русију, Шојгу је упитао која је разлика између Фијата, Хонде или Хјундаија.

Шојгу са пословодством НИС-а 

Сергеј Шојгу разматрао је са представницима власти Србије резултате рада Нафтне индустрије Србије за 2008. године, саопштила је та компанија, чији је већински власник Гаспромњефт.

Како се наводи у саопштењу, на састанцима, којима је присуствовало и пословодство НИС-а, било је речи и о формирању цена нафтих деривата и о реализацији програма враћања дугова.

"Влада Србије и Гаспромнефт имају исти циљ, а то је повећање ефикасности пословања НИС-а и увођење компаније у ранг лидера на енергетском тржишту југоисточне Европе", изјавио је председник Извршног одбора Гаспромњефта Александар Дјуков, који је и заменик председника Скупштине НИС-а. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво