Читај ми!

Поново се производе вагони у "Гоши" – у плану запошљавање још 100 радника

У фабрици шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци, пројектован је и произведен вагон за превоз контејнера. Овај тип вагона се први пут производи у Србији, а спада у најтраженије теретне вагоне у Европи и свету.

Пет година од стечаја и три године од када је у власништву смедеревског "Желвоза", у фабрици шинских возила "Гоша", поново се производе вагони, и то по свим међународним стандардима.

Изузев фирме која је сертификовала вагон, у процесу пројектовања и производње учествовале су само домаће фирме.

"У питању је интермодуларни вагон 'СГНСС'. Пажљивом анализом тржишта смо се усресредили на овај производ, зато што је све више захтева за оваквим вагоном и у Европи и на домаћем тржишту, јер је превоз контејнера нешто што је будућност у железничком саобраћају", рекао је Светозар Бугарин, генерални директор ФЖВ "Желвоз".

Интермодуларни вагон је произведен у "Гоши", има и могућност да се модификује за превоз "фриго контејнера", који захтевају снабдевање електричном енергијом.

"Ово је прилика коју српска привреда мора да искористи, не само у вагоноградњи, него генерално. Могу да кажем да су овакви пројекти нешто што може да поспеши наш извоз, и да се држава Србија на неки начин позиционира на светском тржишту", додао је Бугарин.

У фабрици шинских возила "Гоша" тренутно ради око стотину радника. Због потребе за ширењем производње, у плану је да се запосли још толико људи.

"Kако локална, да кажем, заједница и радници који ће сутра дан радити у 'Гоши', имати бенефит од тога, јер правимо нова радна места, тако и сама држава Србија, која ће добити један бренд и један производ препознатљив у свету", навео је Саша Станисављевић, генерални директор ФШВ "Гоша".

Месечно се направи између пет и десет вагона, а како кажу у овој фабрици, очекивања су да ће се производити четири пута више.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво