Читај ми!

Дубравка Ђедовић: Енергетска независност Србије зависи од диверзификације извора енергената

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да је циљ владе да енергетски сектор направи независним, што ће најбоље бити урађено кроз диверзификацију извора енергената.

Објаснила је министарка Ђедовић да "то није лако, јер нас чекају бројни изазови у време када Сједињене Државе улазе у рецесију", док Србија покушава да је избегне.

Министарка је, међутим, уверена да ћемо "предложеним буџетом за 2023. успети у томе". На Београдском економском форуму она је навела да ћемо наредне године после три деценије добити први нови енергетски капацитет у виду нове термоелектране у Костолцу од 350 мегавата, која ће бити изграђена по свим еколошким стандардима.

"За нас је битно да направимо одговарајућу транзицију ка декарбонизацији, али је то дуг и скуп процес који изискује стотине милијарди евра и преквалификацију наше радне снаге. Рачунамо на подршку пре свега ЕУ на том путу", рекла је Ђедовићева.

Најавила је да ће следеће године бити завршен гасни интерконектор са Бугарском, преко кога ћемо обезбедити снабдевање гасом из Азербејџана и других земаља, а из Грчке ће моћи да стиже течни гас, што ће донети додатну енергетску сигурност Србији.

Министарка енергетике је подсетила да ће Србија завршити Трансбалкански коридор који ће нас повезати енергетски са Црном Гором и БиХ, али и са Румунијом и Италијом. Наглашавајући важност овог пројекта додала је и да ћемо покушати да направимо гасну везу са Северном Македонијом из алтернативних извора.

Она је истакла да је због санкција ЕУ Русији, од 5. децембра немогуће добијати руску нафту нафтоводом ЈАНАФ преко Хрватске, али је подсетила да су из тих санкција изузете Бугарска и Мађарска, што је показало недоследност ЕУ.

Навела је да ћемо ЈАНАФОМ да добијамо нафту из других земаља, што значи да рад наше рафинерије и сигурност снабдевања тржишта неће бити угрожена.

Министарка Ђедовић је нагласила да буџет трпи велико оптерећење, због набавке скупље нафте и гаса чије цене су на тржишту врло високе.

"Када је реч о ценама, оне су зависиле од берзе, што ће бити случај и од данас, с тим да наша држава води рачуна да се раст цена не прелије на наше потрошаче у пуној мери, што је случај и кад је реч о ценама струје и гаса. Зато смо обезбедили најмање повећање цена струје и гаса, како бисмо пратили тржиште, али и да грађани могу да плате, а да привреда буде конкурентна", истакла је Ђедовићева.

Најавила је да ће потрошачи бити заштићени тако што ће бити повећан број енергетски угрожених купаца и износ срдстава у буџету за субвенционисање рачуна за струју за такве грађане.

Министарка је рекла да ће наредних године из буџета бити инвестиране четири милијарде у енергетски сектор и још две милијарде кроз државне гаранције за различите пројекте у енергетици.

Најавила је у будућности инвестиције од преко 30 милијрди евра у енергетски сектор, од чега 10 милијарди у преносну и дистрибутивну мрежу, као и у обновљиве изворе енергије, како бисмо могли да пређемо на зелену енергију.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво