Читај ми!

Привредници из Србије на сајму у Тирани, тржиште Албаније све привлачније

Неколико десетина привредника из Србије наступиће на међународном привредном сајму у Тирани. Њихово учешће на вишедневној манифестацији која почиње данас, органузују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије. Спољнотрговинска робна размена између Србије и Албаније у сталном је порасту, а у првих девет месеци ове године износила је 206 милиона евра.

Тржиште Албаније све је интересантније за привреднике из Србије, који у све већем броју остварују сарадњу са албанским партнерима, а према подацима Привредне коморе Србије, бележи се и знатан број домаћих привредних субјеката који планирају да оснују своја представништва, инвестирају или су већ наступили на овом тржишту, било куповином или оснивањем нових привредних друштава.

У прилог овоме говори и чињеница да спољнотрговинска размена између Србије и Албаније већ дужи период има "двоцифрени" тренд пораста, чак и током кризе изазване пандемијом вируса ковид 19 у 2020. години.

Међусобна робна размена у 2021. години је порасла за 24 одсто, док је извоз на тржиште Албаније порастао за 21 одсто.

Прошле године робна размена износила је 250 милиона евра. Овогодишња размена порасла је за 18,2 милиона евра у односу на на првих 9 месеци прошле године, када је износила 187,7 милиона евра.

Извоз на тржиште Албаније у посматраном периоду износио је 158, а увоз 48 милиона евра.

У Привредној комори Србије оцењују да бржој, једноставнијој и јефтинијој трговини, заједничком тржишту рада, смањењу чекања на границама, доприноси и регионална иницијатива, "Отворени Балкан", чије чланице су Србија, Албанија и Северна Македонија.

Општи привредни сајам у Тирани добра је прилика да извозници из Србије представе своје производне програме, извозне могућности, учврсте постојеће и успоставе нове пословне везе са партнерима из Албаније и излагачима из других земаља.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво