Читај ми!

Брнабићева са привредницима у Букурешту

Премијерка Ана Брнабић допутовала је у Букурешт, где ће учествовати на Минхенском састанку лидера у оквиру предстојеће Минхенске безбедносне конференције.

Ана Брнабић је своју посету Букурешту започела састанком са привредницима, међу којима је Душан Вилмс, власник трговинског ланца "Ремаркт", који је указом председника Александра Вучића ове године одликован "Златном медаљом за заслуге".

"Србија и Румунија одувек имају добре односе, а преко привредне сарадње они могу бити још бољи", рекао је Вилмс новинарима у Букурешту.

Приметио је и да много Румуна посећује Београд, као и да дневно има два организована лета.

"Морам признати да је јако лепо бити Србин у Румунији пошто нас јако воле, добро се разумемо, имамо сличности у језику и отворени су према свему што долази из Србије. То нам много помаже у пословању", рекао је Мирон Радић, директор винарије "Лилиац", у којој је запослен од 2012. године и која има своју прозводњу у Трансилванији.

Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић, који је присуствовао састанку премијерке са привредницима, изјавио је да је обим трговинске размене између две земље у 2021. години износио 2,25 милијарди евра,истичући да је то историјски максимум али је, каже, и даље далеко од стварних потенцијала.

"Једна од сјајних прилика да се то повећа је и вечерас, када је наша председница Владе у Букурешту. Успели смо да започнемо ствари које су веома важне, када је у питању промоција српских прозивода уз организацију Бизнис форума. Има још простора да се трговинска сарадња унапреди", рекао је амбасадор.

Истакао је да су добри односи две земље су веома значајни за српску националну мањину, додајући да су Србија и Румунија кроз историју редак пример на Балкану, јер нису биле ни у каквим сукобима.

"Имамо две краљице које су румунског порекла и пуно потецнијала за развој наше сарадње", рекао је Томашевић.

Премијерка Брнабић ће се сутра састати са румунским премијером, а потом ће учествовати на Минхенском самиту лидера.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво