Читај ми!

"Гаспром" прети да ће заврнути славине преко Украјине, да ли Србија има довољне количине гаса

"Гаспром" прети да би од понедељка могао да прекине транспорт гаса преко Украјине. Прети и криза са нафтом: Украјина је обуставила транзит јужним краком нафтовода "Дружба". Министарка енергетике Дубравка Ђедовић поручује да Србија има довољно гаса, снабдевање је стабилно.

"Балканским током" гас у Србију стиже редовно и снабдевање домаћинстава, топлана и привреде је у складу са зимским потребама. Министарка енегетике обишла је главну компресорску станицу Велика Плана на траси гасовода и поручила да се чини све да се одрже залихе гаса.

"Оно што је битно је да смо ми снабдевени довољним количинама гаса за предстојећу зиму, да смо обезбедили и додатне количине гаса", рекла је Дубравка Ђедовић, министарка енергетике.

Доток руског гаса у централну и западну Европу све је мањи: гасоводи "Северни ток 1 и 2" су ван функције, почетком месеца пресушиле су и испоруке гасоводом "Јамал" у Немачку.

А "Гаспром" сада најављује да ће 28. новембра заврнути славине и преко Украјине, ако та земља не пусти све количине намењене Молдавији. И Кијев и Кишињев одбацују оптужбе, гас који задржава Украјина су, кажу, резерве Молдавије. Снабдевање додатно може да угрози најава Брисела да ће ограничити цену гаса.

"Тај механизам је за крајњу нужду, за спречавање у случају прекомерно високих цена. Механизам би се активирао аутоматски када се испуне два услова: када цена гаса две седмице на холандској берзи буде изнад 275 евра по мегават-сату и ако је 10 дана узастопно 58 евра виша од цене течног ЛНГ гаса", каже Кадри Симсон, комесарка за енергетику Европске уније.

Расте и неизвесност са снабдевањем нафтом: поред бриселског ембарга на руску нафту који ступа на снагу 5. децембра – Г7 предлаже да се цена руске нафте ограничи на 65 до 70 долара. Русија је раније упозорила – ако се цена лимитира, обуставља извоз.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво