Виноградари очекују помоћ

У Србији је, пре 10 година, под виновом лозом било готово 70.000 хектара, а тренутно je покривена само трећина те површине. Земљорадници заинтересовани за подизање засада уз помоћ државе, међутим, постоји проблем са прибављањем документације.

Пре десет година у Србији је под виновом лозом било око 70.000 хектара, а данас према процени Министарства пољопривреде под виноградима је трећина тадашњих површина.

Од пре пет година, уз помоћ новца из аграрног буџета, подигнуто је око 2.000 нових засада винове лозе, пре свега винских сорти.

Међутим и када лоза добро роди, виноградари се жале, јер не могу да је продају.

Славко Влајковић из села Нештин на граници са Хрватском има четири винограда, од којих су два подигнута уз помоћ Владе Републике Србије.

"Имамо јако велике проблеме са пласманом грожђа. Нама је 50 километара одавде "Навип" који је традиционални купац, међутим они више не раде. На граници је такође лош откуп. Проблем је пласман грожђа", рекао је Влајковић.

Око 500 мањих виноградара, колико их је тренутно у Србији, немају оваквих проблема, јер они поседују сопствене подруме.

Према подацим Министарства пољопривреде пре четири године, захваљујући средствима из аграрног буџета, посађено је 350 хектара под новим засадом винове лозе. У 2008. години засађено је хиљаду хектара, а прошле године, због смањеног интересовања земљорадника, засађено је само 600 хектара.

"Сваке године интересовање наших виноградара је исто, али је проблем што смо сваке године имали другачији тип уредбе , тако да су људи били збуњени са прикупљањем документације из године у годину", рекао је Гвозден Раденовић, председник Удружења виноградара и винара Србије.

У Министарству пољопривреде очекују да ће Уредбу о подстицању виноградарске производње Влада озваничити наредних дана. Произвођачи који су поднели документацију за подигнуте засаде прошле јесени, добиће повраћај датог новца за улагања у нове винограде.

Дарко Јакшић из Министарства пољопривреде наглашава да субвенција има два дела.

Јакшић наводи да ове године виноградари могу добити субвенције и то у пуној цени за саднице, а у наредној години могу да добију субвенције за постављене наслоне, за стубове, жицу и анкере до 550.000 динара по хектару.

Како тврде виноградари из сремског села Нештина, недалеко од границе са Хрватском, тамошње власти дају нешто мање новца по хектару новог засада винове лозе од српског Министарства пољопривреде, али зато њихови виноградари сваке године добијају бесповратно око 400 евра по хектару за одржавање и коришћење винограда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво