Читај ми!

Весић за РТС: План је да се у јуну пусти део београдске обилазнице код Бубањ потока

Широм Србије се тренутно ради на путној мрежи вредној више милијарди евра, а приоритети су завршетак обилазнице око Београда, Фрушкогорског и Моравског коридора. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да је планирано да део обилазнице око Београда код Бубањ потока буде пуштен у саобраћај у јуну, а да се у марту очекује спајање Новог Београда са ауто-путем "Милош Велики".

Горан Весић је рекао да је планирано да део обилазнице око Београда код Бубањ потока буде пуштен у саобраћај у јуну следеће године и да се у овом тренутку ради на изградњи петље Авала и тунела Бели поток.

"На самој петљи Бубањ поток ради се излаз према Београду и то су радови који су преостали како би тај део наше обилазнице, који је иначе дужине 47,4 км био завршен. Остао је да се уговори последњи део, а то је од Бубањ потока до Панчева, са великим железничко-друмским мостом код Винче", навео је Весић.

Додао је како се на изградњу обилазнице чека 31 годину и да је, како је навео, "чињеница да се највише радова на самој обилазници дешава од 2014. године".

"Када будемо завршили тај део до самог Панчева, Београд ће добити комплетну обилазницу, а оно што је још важније, пошто ће то бити друмско-железнички мост, битно ће бити растерећен и железнички саобраћај кроз Београд, односно, укинут сав карго саобраћај који сад оптерећује београдски железнички чвор, чиме ћемо имати много више ефеката", рекао је Весић.

Додао је да ће се смањити и саобраћај преко моста Газела, који ће због изградње обилазнице имати највеће смањење саобраћаја. 

Говорећи о саобраћајници која ће повезивати Нови Београд са ауто-путем "Милош Велики", Весић је навео да ће она бити важна, пошто ће бити најбржи излаз Београђана на тај ауто-пут.

"Она треба да буде пуштена у марту следеће године и, како сада стоје ствари, ту неће бити некаквих проблема, јер ја мислим да је завршено преко 80, можда чак и 85 одсто саобраћајнице", истакао је Горан Весић.

"Фрушкогорски коридор веома важан" 

Министар грађевинарства је навео да се ради и на изградњи Фрушкогорског коридора и да ће у оквиру тог пројекта у Новом Саду бити изграђена два моста.

"Фрушкогорски коридор треба да преко брзе саобраћајнице споји Каћ, преко Дунава новим мостом, са новопројектованом петљом код Петроварадина и након тога траса наставља ка Фрушкој гори, ту имате велики национални парк испод кога се ради тунел да се не би утицало на флору и фауну Фрушке горе, да би се смањило загађење, да би се заштитила сама Фрушка гора и онда по изласку из тунела на јужним обронцима Фрушке горе спајамо се на онај пут Београд-Нови Сад и зато је тај пут веома важан", навео је Весић.

Истакао је да ће се касније Фрушкогорски коридор спојити са брзом саобраћајницом Београд-Зрењанин-Нови Сад, која је у плану.

Говорећи о деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, Весић је рекао да је та деоница компликована и да је завршено око 55 одсто пута.

"Ту имате онај тунел Лаз који је велики, за који је урађен ископ сигурно 82 одсто. Процењен датум пробијања тунела је март 2023. за десну цев и мај 2023. за леву цев. Па онда имате тунел Муњино брдо, ту је урађен ископ негде 62, 63 одсто. Укупно је урађено 54 одсто радова и ту се очекује да у мају 2023. буде пробијена цев", навео је Весић.

"Извођач дао обећање да ће брза пруга Нови Сад-Суботица бити завршена пре септембра 2025"

Када је реч о изградњи железничке инфраструктуре, Весић је објаснио да се у овом тренутку ради на изградњи брзе пруге Нови Сад-Суботица за коју је, како је навео, извођач дао обећање да ће бити завршена и пре септембра 2025, а ради се и на деоници Ниш-Брестовац која би требало да буде готова у октобру 2023.

"Оно што је важно, истовремено са изградњом ове брзе пруге, пројектујемо пругу од Београда до Ниша која ће такође бити брза пруга, где ће такође возови ићи 200 на сат, ту је дужина неких 210 километара и ту се очекује да почетак радова буде 2024, ако све буде како треба", рекао је Весић.

Говорећи о висећим мостовима, Весић је навео да је издао налог да се види постојећа ситуација са тим мостовима у целој Србији и да је 90 локалних самоуправа пописало висеће мостове, да је осам за рушење, а 41 мост може да се санира, док је десет мостова у добром стању.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво