Читај ми!

Свечано отворен погон немачке компаније МТУ у Новој Пазови

Огранак немачке компаније МТУ, лидера у светској авио-индустрији отворен је у Новој Пазови. У првој фази посао ће добити 500 људи. Ово је најмодернија фабрика за поправку авионских мотора и можемо да почнемо, поручио је директор компаније Рајнер Бекер, додајући да је погон изграђен за 11 месеци. Председник Србије Александар Вучић каже да је долазак компаније корак напред и важан сигнал за Србију.

У Новој Пазови званично се отвара огранак немачке компаније за ремонт авиомотора - МТУ.

У првој фази, до краја следеће године, биће запослено више од 500 људи, а укупно је планирано до 2.000 радних места за стручњаке из те високотехнолошке индустрије.

Председник Александар Вучић је на свечаности поводом отварања рекао да је ово важан сигнал за Србију.

"МТУ је више од свега што смо досад имали, важније за нас, корак напред, сигнал више за Србију и оно што је данас уз нижу цену енергената наша кључна предност - људи, дуално образовање на којем смо инсистирали", рекао је Вучић.

Навео је да смо поносни на инвестиције и изграђене приступне саобраћајнице у Новој Пазови.

"Наставићемо да радимо на инфраструктури и уверен сам да ће МТУ двоструко или троструко да увећа своје капацитете, али за то су нам потребни људи", рекао је председник.

Подсетио је да је Србија уложила 14,6 милиона евра и да ће јој се то стоструко вратити.

"Радници да знају да је на њима још већа одговорност да остваре своје снове и снове својих породица, али и целе Србије зато што овај сан заједно са вашим породицама сневамо и ми", поручио је Вучић. 

Директор МТУ-а Рајнер Бекер рекao je да је ово велики тренутак и да је у питању најмодерније постројење за поправку авио-мотора у Европи.

Наше путовање смо почели 2019. и сећам се трнутка када смо посетили ово место. То је било пољопроивредно земљиште без и инфраструктуре без путеваи конекције, рекао је Бекер.

"Ту смо се сусрели са тимом из општине, рекли су нам како желе да развију овај регион, сећам се тренутка када смо били у посети", навео је Бекер.

Након коначне одлуке имали смо времена да припремимо све споразуме и уговоре, били смо у контаку са тимом и из Развојене агенције, за кратак период решили смо све проблеме и за 6 недеља финализовли смо уговоре да почнемо посао. То је био доказ да ће бити испоручено све што је обећано, каже Бекер.

Подсећа да је 2019. почело запошљавање. "Морали смо да организујемо путовања за Немачку и назад, то је био изазов за нас и за читаву процедуру издавања виза", напоменуо је Бекер.

Успоставили смо добре односе са локалном заједницом са којом смо сарађивали, са стручним школама, организовали смо обуке у Србији за наше људе и ове недеље смо имали наше прве ваздухопловне надлежне органе који су почели са тестирањем наших запсолених. Имамо потпуни савршенои обучен тим, навео је Бекер.

Замислите, прошлог лета стајали смо овде на пољу и шатору, компанија коју смо ангажовали за градњу, за 11 месеци изградили су фабрику што је рекорд, истакао је Бекер.

Присутнима се обратила и немачка амбасадорка Анке Конрад. Захвалила је немачкој влади на подршци и истакла да су инвестиције важан део немачко-српске сарадње, као и да отварање ове фабрике, која доприноси развоју стандарда, утире пут новој зеленој агенди за коју се нада да ће се укоренити у Србији.

Члан Извршног одбора Михел Швајб захвалио је на добродошлици коју су добили када су донели одлуку да дођу у Србију. "Сада смо на добром путу да обезбедимо почетак рада од децембра", рекао је Швајб.

Плату већу и до три пута од просечне и услове рада као у свим огранцима МТУ групације, најавили су званичници пре три године, приликом полагања камена темељца за нову фабрику. 

Некада су се у Трстенику правили делови за "Боинг", слична производња била је у Панчеву. Одласком Југославије, Србија је напустила групу земаља које су имале авио кластер.

МТУ отвара врата повратку наше земље у мрежу европске и светске авио-индустрије. 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво