Читај ми!

Михајловић: Свеједно нам је да ли смо изузети из осмог пакета санкција, припремили смо се

Министарка рудартства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је изјавила да је свеједно да ли је Србија требало осмим пакетом санкција ЕУ према Русији да буде изузета из забране увоза руске нафте и да ли је неко то онемогућио, јер су се наша земља и НИС припремили на то да се увози нафта из других држава.

Министарка Зорана Михајловић није желела да коментарише директно написе у медијима да је Хрватска уз још неке земље чцанице ЕУ наводно спречила да Србија осмим пакетом санкција буде изузета из забране увоза нафте из Руске Федерације.

"Већ у мају била је јасна најава да ће овим пакетом санкција Србија бити оненмогућена да од новембра узвози руску нафту и већ тада је увозила мало руске, мало неке друге, а 20 одсто је било српске нафте Велебит. Све је зависило до цене", рекла је Михајловићева.

Објаснила је да је и претходних месеци било диверзификације увоза, у зависности од цене сирове нафте на светском тржишту.

"Оног тренутка када је почео рат у Украјини руска нафта је имала нижу цену и тада је НИС увозио више руске нафте. НИС се већ месецима прирема за то да увози неруску нафту 80 одсто, а 20 одсто ће прерађивати српске нафте Велебит, која је једна од најквалитетнијих на свету", рекла је Михајловићева.

Нагласила је да нам је свеједно да ли је неко покушавао да онемогући или омогући да Србија буде осим пакетом санкција ЕУ изузета из ембарга на руску нафту.

"Ми нисмо уопште рачунали на руску нафту и од првог тренутка смо рачунали да од 1. новембра немамо руску нафту и то је то", поновила је министарка

На питање да ли ће НИС сада куповати саудијску нафту, она је одговорила да то зависи од цене.

"Колико знамо из НИС-а све је отворено, ту је ирачка киркук нафта, може да буде и саудијска, суштина је у цени. Важна нам је лака нафта, јер она има много мање сумпора и из ње се добија много више дизела и бензина, али наша рафинерија је фантастична, савремена, где ми чак и са тешком нафтом нашом велебит, можемо да мешамо лаку нафту", објаснила је Михајловићева.

Додала је да ће се у вези са најавама о увозу нафте из Саудијске Арабије видети како ће ићи преговори о томе.

Како је раније саопштено, Министараству рударства и енергетике од раније је познато да после 1. новембра ове године неће бити могуће снабдевање руском нафтом и зато ће се домаћа рафинерија и нафтне компаније, након тог датума, снабдевати са слободног тржишта, речено је раније Танјугу у ресорном министарству.

Министарство енергетике је издало саопштење поводом молбе за коментар на медијске натписе о томе како су поједнине чланице ЕУ тражиле да Србија не буде изузета из новог пакета санкција према Русији.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво