Читај ми!

Размена идеја и разговори о пројектима на Пословном форуму Србија-Јапан

У организацији Привредне коморе Србије у Београду је одржан Пословни форум Србија - Јапан, са циљем да кроз билатералне састанке српски и јапански привредници успоставе нове контакте, размене идеје и разговарају о могућим пословним пројектима и инвестицијама и пословању јапанских компанија у Србији.

Током пленарног дела Пословног форума представљена је Србија као окружење за пословне инвестиције и сарадњу, као и досадашње искуство јапанске компаније Yazuki која већ пет година послује у Србији.

Учеснике форума је испред Привредне коморе Србије као организатора овог догађаја поздравио Михаило Весовић и пре свега подсетио на обележавање 140 година сарадње Србије и Јапана које се обележава ове године.

Он је истакао да је присуство јапанских компанија у Србији од великог значаја јер су они, како је рекао, добри послодавци послодавци и представљају пример добре праксе у сфери пословања, а подржавају нашу трансформацију на путу интеграција у ЕУ.

"Србија има две успешне области, а то су софтвер и прехрамбена индустрија, и ту Србија бележи и вишкове. То увек долази до изражаја у време глобалне кризе као што је то случај данас. Свакако, осим ИТ и прехрамбене индустрије имамо и банкарство и финансијски сектор и друге. Данас ћемо добити и одговоре на питања места Србије у аутомобилској индустрији, и колико ће то бити развијено овде", рекао је Весовић.

Амбасадор Јапана у Београду, Такахико Кацумата, истакао је посебно задовољство због присуства великог броја јапанских компанија на Форуму и рекао да се нада да ће им овај догађај пружити прилику да упознају пословно окружење у Србији.

"У тешким околностима као што је била пандемија, и сада када се дешава криза у Украјини, јапанске компаније добро послују у Србији и региону. Јапанске компаније су добро прихваћене у Србији и њихов допринос овом друштву је изузено цењен", рекао је Кацумата.

Он је навео да јапанске фирме бирају Србију из неколико разлога, а као најважније истакао географски положај, затим квалитет људских ресурса, као и то што српска Влада пружа велику помоћ и подршку.

Подршка јапанским компанијама које желе да послују у Србији 

Нагласио је да ће амбасада Јапана у Србији наставити да пружа подршку компанијама из те земље које желе да послују у Србији.

"Надам се да ће компаније покренути нови талас пословања у Србији и отворити нову страницу, и да ћемо бити сведоци нових остварених веза", рекао је амбасадор.

Генерални директор Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО) у Бечу, Тацуо Камино, казао је да је сарадња са ПКС и амбасадом Јапана у Србији изузетна и да подржава чак 14 јапанских компанија у Србији.

"Један од наших циљева јесте да пружимо могућност јапанским компанијама да се сами увере у то каква је српска пословна клима, као и да им омогућимо једноставно пословање", рекао је Камино.

Боља сарадња са Јапаном 

В.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић је рекао да Србија изузетно напредује када су у питању директне стране инвестиције и да се сарадња са Јапаном из године у годину бележи напредак.

"Знамо како да послујемо са јапанским компанијама и ова сарадња се развија из године у годину. ЈЕТРО и ЈИЦА дају велику подршку у региону Западног балкана, а тиме и Србији, а ја желим да кажем да у РАС-у и Привредној комори Србије имају поузданог партнера", поручио је Газдић.

Испред РАС-а Никола Јанковић је укратко представио Србију као пословно окружење истичући да је Србија земља великих научника, сјајна предузетничка земља добрих људи са добрим идејама, посебно када је реч о ИТ индустрији и игрицама за мобилне телефоне.

"Видимо нашу земљу као једну врсту капије између истока и запада, и увек смо били на тој граници између великих империја. То је довело до мешања разних култура и утицаја и сада имамо људе који познају разне културе и језике, и који воле да раде", рекао је Јанковић.

Испред Јапанске пословне алијансе у Србији и Савета страних инвеститора Горан Пекез је истакао неколико начина на које јапанске компаније могу да уђу у Србију, а посебно отварање постројења за производњу, затим отварање тренажних центара као и улагања и пословање у ИТ сектору.

"Посебно желим да истакнем да јапанске компаније нас виде као квалитетно тржиште када је у питању квалификована радна снага, и ту смо конкуретнтни. У тој сфери постоје и бројни изазови али мислим да ћемо их успешно превазићи у будућонсти", рекао је Пекез.

Пословање компаније Yazaki која већ пет година послује у Србији представио је менаџер компаније Дарко Ћирић и рекао да су ову земљу одабрали из више разлога, а првенствено - повољног логистичког положаја.

"Шабац, место где се наша индустрија каблова налази је на сат времена од Новог Сада и Београда, близу аутопутева, као и у близини Ческе, Румуније који су у том тренутку били главни добављачи. Такође, овде заиста постоји квалификована радна снага, Срби имају тај доказани "инат" у спорту односно став да ће све урадити упркос томе колико је тешко, што их чини добрим радницима", рекао је Ћирић.

Привредну делегацију Јапана чини 15 компанија из сектора авиотранспорта, трговине, услуга, информационих технологија, металске, електроиндустрије и енергетике.

Посета ове јапанске привредне делегације реализује се у сарадњи са амбасадом Јапана у Београду, Јапанском организацијом за спољну трговину ЈЕТРО и Развојном агенцијом Србије.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво