Читај ми!

Станић: Србија не мора да брине за храну, има више него што јој је потребно

Јаз између земаља у развоју и развијених земаља је све већи и извештај ММФ-а не чуди када је реч о расту број људи у свету који немају довољно хране. Србија, када је реч о основним животним намирницама, не мора да брине јер има довољно хране за своје потребе, каже за РТС Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

 

Најновији извештај ММФ-а који наводи поратс гладних у свету не чуди, каже за РТС Бојан Станић јер већ неко време постоје проблеми на тржишту прехрамбених производа.

"Имамо раст популације, проблем са климатским условима. Са друге стране ту је раст инфлације, сукоби у Украјини и раст цене енергената, што је све допринело томе да се ситуација још више погорша. Храна и енерргенти су егзистенцијални производи. Енергетска криза више погађа развијене земље, док је храна далеко израженији проблем у земљама у развоју", наводи Станић.

Процене су да ће бити потребно око 7 милијарди евра помоћи најугроженијим земљама, а апелује се и да се прекине са трендом забране извоза основних животних намирница.

"Уколико имате повећано заостајање земаља у развоју њима је свакако потребна помоћ, а колико ће она бити остаје да се види. Одређена мутилатерална акција је неопходна јер су то обично земље са високом полулацијом и сваки нереди доводе и до нових мигрантских таласа", каже Станић.

Кода су земаље у развоју у питању фискалне мере су ограничене када је реч о обуздавању инфлације. Обарање инфлације кроз пораст каматних стопа успорава привреду и оптерећује дужнике.

"С друге стране ако се попусти са фискалном политиком и смање се порези долази до додатног задуживања и то по већим каматним стопама тако да је суштина у избалансираној економској политици и кључно је да се криза што пре заврши", сматра експерт ПКС-а.

Када је реч о компанијама, Станић каже да се оне суочавају са два проблема, први је пораст цене производње а други неизвесност у реализацији.

"Пре или касније долази до проблема у ликвидношћу и зависи да ли компаније имају на располагању акумулирана средства из ранијих година, али и колико ће ова криза трајати", истиче Станић.

Када су у питању основне животне намирнице, пре свега житарице, ситуација у нашој земљи је сасвим стабила јер смо у том смислу самодовољни.

"И више од тога јер смо извозници тих роба. Имамо одређене проблеме када је реч о млекарској индустрији и производњи шећера али када је реч о основним животним намирницама ту проблема нема и имамо више него што је потребно", нагласио је Бојан Станић из ПКС-а.

 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво