Колико ће млеко коштати и хоће ли бити јефтиније од увозног

Цена млека код произвођача неће бити лимитирана. Државни секретар у Министарству трговине туризма Урош Кандић рекао је за РТС да ће цена млека на рафовима бити између 108 и 120 динара за робне марке код великих трговинских ланаца, а брендирано млеко ће бити нешто више. Релаксирали смо цену млека да бисмо спречили несташицу и проблеме домаће млекарске индустрије, истакао је Кандић.

Да је много тога поскупело у радњама од почетка рата у Украјини више и није вест. Прва поскупљења правдана су скоком цена горива, затим је дошла суша, па су се многи позивали и на вештачка ђубрива чији је највећи извозник Украјина.

Влада Србије донела је одлуку о одмрзавању цена дуготрајног млека са 2,8 одсто млечне масти, која је до сада била ограничена на 128,99 динара. 

Међутим, маржа на сва УХТ млека биће ограничена на 10 одсто. Продужава се и забрана извоза млека до краја октобра. 

Поскупеће и шећер - нова цена биће 110 динара по килограму, а мења се и цена свежег пилећег меса, па ће килограм коштати 319 динара.

Цена млека код произвођача неће бити лимитирана. 

Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине туризма и телекомуникација рекао је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, да то значи да "смо са мером донетом на Влади гледали да у највећој мери заштитимо произвођаче, били би у проблему да је остала лимитирана цена, цена сировине односно свежег млека расте већ неколико месеци и на нашем тржишту и у државама региона".

"Лимитирањем марже на 10 одсто гледали смо да цена између произвођачке и онога што ће бити на рафу буде што мања, да потрошачи буду заштићени, морали смо водити рачуна и о трговцима јер са маржом нижим од 10 одсто они би изгубили у ланцу", напоменуо је Кандић.

Кандић каже да ће цена млека на рафовима бити између 108 и 120 динара за робне марке код великих трговинских ланаца, а брендирано млеко ће бити нешто више. "Релаксирали смо цену млека да бисмо спречили несташицу и проблеме домаће млекарске индустрије", додао је државни секретар.

Структурни проблеми домаћег млекарства

Поставља се питање да ли домаћег млека нема довољно зато што произвођачи траже већу откупну цену или зато што немамо довољно сточног фонда или је у питању нешто треће.

Кандић каже да је у питању микс ових фактора, домаће млекарство има структурне проблеме, дуги низ година пада број млечних крава, долази до послупљења цене сировог млека, њега и нема, због ситуације са мањком хране и геополитичким дешавањима.

"Трећи узрок је што је дошло до преорјентисавања производње у смислу да су поскупели сиреви у читавој Европи, млекари су покушали да праве више сирева који су дуготрајнији и могу више да зараде него на млеку и то је довело до тога да немамо довољене количине, ту је и извоз који је повећан у првих осам месеци у односу на прошлу годину", подвукао је он.

Стабилизација ситуације

Кандић указује да се нон-стоп мењају мере, усклађује се уредба. "Покушавамо да отклонимо проблеме и са снабдевеношћу и са оним са чиме се сусрећу произвођачи - верујемо да идемо у добром правцу да буде боља ситуација са снабдевеношћу млеком", објаснио је Кандић.

Када имамо овакву ситуацију у свету, сведоци смо да у еврозони имамо инфлатони скок, у Немачкој је инфлација била 10 одсто, тешко је предвидети шта ће бити наредних месеци, али верујемо да је овај скок инпута, енергената и сировина у овим месецима достигао максимум и да ће ићи ка стишавању у наредном периоду", каже Кандић.

Нерелана поскупљења, ко користи гужву

Кандић напомиње да могу да се казне они који крши уредбу и додаје да што се тиче осталих нереалних поскупљења њих треба да казне потрошачи.

"Имамо добру мрежу трговинских објеката, домаћих и страних ланаца, препоручујем грађанима да ако им се чини да је неки производ скуп у једн ом трговинском ланцу оду у други, трећи ланац и да се користе робне марке производа који су јефитнији него бреднирани, тим пре што су мање-више потпуо истог квалитета", истиче Кандић.

Мора ли лимунтус да кошта у јуну 9 динара а сада 36

Кандић је рекао да није оправдано да неки производ поскупи неколико стотина процената али најефикансији начин је ограничење цена и маржи.

"Морамо чекати стабилизацију светских прилика", подвукао је Кандић.

Према његовим речима, стање у Робним резервама је боље него у исто време прошле године, ситуација је задовољавајућа.

Говорећи о томе да ли очекује несташицу кукуруза, рекао је: "Не могу да очекујем или не очекујем него пратим билансе и видећемо које ћемо кораке предузети".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво