"Грундфос" отворио нову фабрику у Инђији

Данска компанија "Грундфос" отворила је нови погон у Инђији за производњу пумпи, у присуству председника Александра Вучића. Од новембра власници најавили повећање плата радницима од 15 одсто, каже председник Вучић.

Нова фабрика "Грундфоса" простире се на 17. 000 квадратних метара, а инвестиција је вредна 20 милиона евра.

Свечаном отварању присуствовали су и председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадорка Данске у Србији Сузан Шајн.

Председник Александар Вучић је са менаџментом фабрике обишао производне хале и разговарао са радницима. 

Представници компаније су му рекли да круг фабрике има и спортске терене и теретану за рекреацију радника.

Вучић је рекао једној радници да су му власници фабрике рекли да ће у новембру повећати плате 15 одсто.

"Па да узмем муштулук", рекао је Вучић у шали.

"Прекретница у односима Србије и Данске"

Директор компаније Грундфос у Србији Вељко Тодоровић, изјавио је да ће нови погон, који је данас отворен у Инђији у присуству председниак Александра Вучића, допринети повећању укупних глобалних капацитета групације.

Подсетио је да је Грундфос у Србији почео са радом пре више до 10 година са 40 запослених и истакао да је за нешто више од годину дана, упркос пандемији и кризи у Европи, изграђен нови погон површине 17.600 квадратних метара, из кога ће излазити нови производни програм намењен извозу. 

Тодоровић је рекао да је нова хала изграђена по најновијим технологијама које смањују емисију угљендиоксида и обрзтбеђују самосталну производњу електричне енергије.

Он је рекао да је Грундфос међу највећим извозницима у Србији.

Извршни потпредседник Грундфоса и директор Дивизије за домаћинства Мортен Бах Јенсен, оценио је да компанија не би изградила овако импозантну халу и постигла значајне пословне успехе без подршке Владе Србије и амбасаде Данске.

"Ми смо глобална компанија која је посвецћена пионирским решењима за светске изазове климатских промена и један од највећих произвођача пумпи. Често нас копирају и прате и нама је то у реду, јер доносимо високе стандарде од којих неки долазе одавде, из Србије", рекао је Бах Јенсен.

Нагласио је да 40 одсто емисије угљендиоксида емитују домаћинства.

"Ако желите да решите те изазове, треба да решите проблем у зградама, а пумпе које производимо овде у Инђији имају решења за те изазове", рекао је Бах Јенсен.

Амбасадорка Данске Сузан Шајн истакла је да је успех Грундфоса у Србији показатељ шта Србија и Данска могу заједно да постигну.

"Грундфос послује на одговоран и одржив начин, а велики број његових пумпи широм света помаже да се смањи угљенични отисак и да се подстакне одрживи развој", рекла је амбасадорка.

Она је напоменула да се компанија у односу према запосленима управља данским принципима који се заснивају на поверењу, поштовању и једнаким правима.

Нагласила је да компанија допринсои извозним резултатим Србије и навела да је прошле године извоз погоја у Инђији износио више од 238 милиона евра.

"Ово је резултат најбоље сарадње Србије и Данске. Захваљујем Грундфосу што је инвестирао и Србији што је то омогућила. Вискококвалификована и мотивисана радна снага, њихове вештине и знање заправо доприносе Грундфосовом глобалном истраживнају и раду", изјавила је амбасадорка Шајн.

Оценила је како овај пројекат сведочи о способности Србије да привуче врхунске светске компаније и додала како је нови погон у Инђији прекретница у билатералним и пословним односима Србије и Данске.

Нова фабрика у коју је днаска компанија уложила 20 милиона евра запослиће око 250 радника.

Производња пумпи

"Грундфос" ће у новој фабрици производити циркулационе пумпе, пумпе за отпадне воде у домаћинствима, појачиваче притиска и интегрисана хидраулична кола за котлове, а целокупна произвоодња биће намењена извозу.

Камен темељац за нови погон положен је почетком јула 2021. године.

"Грундфос" је у првој фабрици у Индији имао око 900 радника, а нови погон биће трећа по величини фабрика те компаније у свету.

Нова ће имати такозвани златни еколошки цертификат, односно пројектована је тако да буде потпуно енергетски независна и да рециклира целокупну количину отпадних вода.

Главни производи "Грундфоса" су пумпе за грејање, климатизацију, за водоснабдевање, пумпе за отпадне воде и дозирне пумпе.

Данска компанија која послује у целом свету 2013. године је отворила свој први погон у Инђији који се простире на 26.000 квадратних метара и у чију изградњу је уложила 50 милиона евра.

"Грундфос" у Инђији производи више од четири милиона пумпи, што чини више од 20 процената укупне производње на нивоу читаве "Грундфос групе".

Група има више од 100 компанија са 19. 500 запослених у преко 60 земаља света.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво