Читај ми!

ЕУ потрошила 500 милијарди евра на ублажавање енергетске кризе - страх од рецесије и поскупљења

Седмомесечни рат у Украјини и криза на енергетском тржишту остављају све теже последице на светску економију. Успоравање раста је јаче од очекиваног, а енергетска криза и инфлација појачавају ризик од рецесије у великим економијама, посебно у Европи, упозорава Организација за економску сарадњу и развој. Европске земље су за годину потрошиле чак 500 милијарди евра за решавање проблема снабдевања нафтом и гасом.

Светска привреда ове године очекује раст од 3 одсто. Већ следеће прети јој успоравање на 2,2 процента. Америчке Федералне резерве већ су подигле каматне стопе да би обуздале инфлацију. И кинеску привреду ове године очекује знатно слабији раст, само 3,2 одсто, због пандемије.

Посебно су песимистичне прогнозе за Европу, која је најдиректније изложена последицама рата у Украјини.

"Свет наставља да плаћа високу цену руске ратне агресије. Глобална економија успорава, инфлација расте, а домаћинства и компаније носе терет скупих енергената и хране. У овим изазовним околностима неопходна је добро осмишљена политика и међународна сарадња, како би свет превазишао ову тешку ситуацију", наводи каже Матијас Корман, генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој.

Владе су, додаје он, већ обезбедиле значајну буџетску подршку током пандемије, али не знамо колико ће дуго трајати ова енергетска криза.

"Важно је да фискални стимуланси буду циљани и привремени, како не би изазвали инфлаторне притиске", каже Корман.

ОЕЦД: Европу и у 2023. очекује рецесија 

ОЕЦД предвиђа да ће привреда у еврозони успорити на раст од свега 0,3 одсто 2023. што указује да ће део године бити у рецесији.

Нагли раст цена енергије отерао је прошлог месеца у стечај неколико стотина немачких компанија. Зато не чуди што је немачки канцелар протеклих дана тражио нове изворе снабдевања у земљама Залива, а са Уједињеним Арапским Емиратима постигао споразум о испорукама течног природног гаса.

"Имамо рецесију изазвану оскудним изворима енергије, поскупљењем робе и сировина. Не можете је сузбити на уобичајен начин. Држава мора учинити све да олакша снабдевање домаћинстава енергентима и одржи рад нукеларних електрана, као и термоелектрана на угаљ", каже Клеменс Фуст, директор Института за економска истраживања ИФО.

Орбан: Цене су одлетеле у небо, Европа је пуцала себи у ногу

Мађарска би требало да се припреми за продужени рат у Украјини, поручује премијер Виктор Орбан. Оштро критикује европске санкције Русији, јер подижу цене енергената. Влада Мађарске ће, каже, бити прва која ће питати народ да се изјасни о санкцијама.

"Европа је пуцала себи у ногу. Бирократе у Бриселу у јуну су обећале да ће санкције окончати рат. Још не видимо крај рата, а цене енергената одлетеле су у небо. Ако се тако настави, целој Европи ће бити сломљена кичма. Време је да се о томе отворено разговара и са нашим америчким пријатељима, док није касно, јер је све више бесних људи у Европи", каже Виктор Орбан, премијер Мађарске.

Британска фунта пала на свој најнижи ниво у односу на долар

Британска фунта је најновија жртва турбуленција које су захватиле финансијска тржишта. Пала је на најнижи ниво у односу на долар, још од 1971. године.

"Ако фунта настави да слаби то ће само појачати инфлацију, а наши рачуни за струју биће још већи. Чак и ако Централна банка подигне камату нема гаранција да ће то стабилизовати фунту. То само значи да ћемо скупље отплаћивати рате кредита", каже Џејн Фолијет, директорка за стратешка питања "Рабобанке".

Евро је такође достигао нови двадесетогодишњи минимум у односу на долар услед страха од рецесије и енергетске кризе.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво