Читај ми!

Где је Србија на светској винској мапи, копља укрштена у Алби

Да је Србија све препознатљивија на глобалној винској мапи потврђује позив нашој земљи да први пут учествује на конференцији о винском туризму у организацији Светске туристичке организације. Томе је допринео и недавно одржан сајам вина у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

За место овогодишње конференције о винском туризму, не случајно, изабрана је Алба, италијански град у коме се мешају мириси и укуси вина, белог тартуфа, пијемонтског лешника и чоколаде.

И ту су се укрстиле копља - чија вина су боља. У анкети међу учесницима конференције на питање коју земљу препознају као винску дестинацију, у великом проценту је одговор био - Србија.

"У последњих шест година смо удвостручили производњу вина, сада имамо 430 произвођача. Али, најважнија ствар коју сада имамо јесте винска рута "Отвореног Балкана". Заједно са нашим суседима, са винаријама из Албаније и Северне Македоније, и српским, желимо да створимо један нови бренд, да отворимо балканске винарије јер сматрамо да као регион можемо да створимо један нови туристички и вински бренд и да се такмичимо са великим винаријама из Италије, Француске и Португалије", навела је министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић.

Бугарска делегација, иако чланица Европске Уније, заинтересована је да се укључи у винске путеве кроз иницијативу "Отворени Балкан" а изнели су и конкретне предлоге о заједничким пројектима који би се финансирали из ИПА фондова Европексе Уније.

После успешне премијере винског сајма у Београду подршка стиже и од Светске туристичке организације.

"Желимо да организујемо нешто још веће и више међународно 2023. године у Србији, када је реч о вину и гастрономији. Много људи путује да би пробали и уживали у различитим гастрономијама, храни и винима. То постаје све важнији део наших путовања и срећни смо што је Србија веома активан партнер и део тог пројекта. Привући ћемо више професионалаца, инфлуенсера и медије за догађај наредне године", каже генерални секретар Светске туристичке организације Зураб Пололикашвили.

Сазнали смо и ко ће где да проведе годишњи одмор.

"Ја ћу да летујем у Србији", каже  министар туризма Сан Марина Федерико Педини Амато.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво