Читај ми!

Влада повећава највишу малопродајну цену млека – максимално 129 динара за литар

Изменама Уредбе о о највишој цени животних намирница, Влада Србије прописала је нову, максималну малопродајну цену млека, потврђено је РТС-у. Дуготрајно млеко са 2,8 одсто млечне масти од данас ће највише коштати 128,99 динара. Претходно је литар био ограничен на 119,99 динара. Забрањен извоз до краја месеца.

Влада је повисила максималну цену ултрапастеризованог (УХТ) млека од 2,8 одсто млечне масти за девет динара и смањила максималну трговачку маржа за све врсте УХТ млека са 12 на пет одсто.

Уредбом се уводи и забрана извоза свежег млека и појединих млечних производа до 30. септембра.

На рафовима у продавницама има много мање млека, а разлози су узрочно-последични – повећана потрошња и пад у производњи млека, у околностима када је мање музних крава, скупља сточна храна, суша.

У Привредној комори Србије кажу да је реч о краткотрајном поремећају на тржишту и позивају грађане да не стварају залихе и да купују онолико колико им је потребно.

Од забране извоза изузете Северна Македонија и Албанија

У саопштењу Владе Србије истиче се да је у циљу омогућавања редовног снабдевања становништва млеком и спречавања одлива сировине ван граница земље, одлучено да се забрани извоз сировог и пастеризованог млека, осим за Републику Северну Македонију и Републику Албанију.

Наводи се да измењена Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница која ће важити до 30. септембра.

Како се истиче, поред ограничења цене УХТ млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра на 128,99 динара, ограничене су и трговачке марже како би се спречиле секулантске активности на тржишту.

"Влада Србије уз пуну будност наставља да прати стање, при чему ће обезбедити довољне количине млека за потребе грађана", закључује се у саопштењу. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво