Читај ми!

Михајловић: Сви да будемо рационалнији у потрошњи енергије, ситуација на берзама драматична

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је, одговарајући на питања новинара у Петровцу на Млави, да држава ради све што може да обезбеди довољне количине енергије и енергената.

Зорана Михајловић је истакла да ће због раста цена на тржишту и кризе на глобалном нивоу, бити потребно да се обезбеди око три милијарде евра до краја марта како бисмо осигурали енергетску безбедност у гасу, електричној, топлотној енергији и енергентима.

"Ситуација на берзама је драматична, данас мегават-час електричне енергије кошта 562 евра, а пре годину дана је био 90 евра. Цена гаса је са 120 евра за хиљаду кубних метара у марту прошле године порасла на 2.200 евра и све пројекције говоре да ће бити и више", навела је Михајловићева.

Нагласила је да се од децембра прошле године, када је било проблема у ЕПС-у, држава спрема за ову зиму и ради све што може да обезбеди довољне количине електричне енергије, гаса, нафте и нафтних деривата.

"За сада смо на добром путу. Најкритичнија је ситуација са струјом, коју ћемо сигурно увозити и наредних месеци и процена је да ћемо до краја зимске сезоне потрошити око три милијарде евра како бисмо осигурали енергетску безбедност и како бисмо имали довољно електричне, топлотне енергије, гаса, нафте, нафтних деривата", рекла је Михајловићева у Петровцу на Млави, где је обишла компанију "Еко степ пелет".

Михајловићева је рекла да је потребно да сви, грађани, привреда и држава, будемо рационалнији у потрошњи енергије и најавила да ће Министарство ускоро предложити потенцијалне могућности за смањење потрошње и мере штедње.

Нагласила је да је ограничење висине цена пелета једино одрживо решење, због чега је и Влада на иницијативу Министарства донела ту уредбу.

"Верујем да ће у септембру стање на тржишту бити стабилније, јер је пре доношења уредбе цена била нереална. Такође, на терену су инспекције које контролишу спровођење уредбе и до сада је у 23 ЈЛС извршена контрола 77 привредних субјеката, од којих 45 поседује сву потребну документацију, а код 26, код којих су утврђене неправилности, поднети су захтеви за прекршајне поступке и заплењена је роба", рекла је Михајловићева.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво