Читај ми!

Ако домаћинство хоће прикључак за струју коме се јавити и шта све треба од папира

У Србији је све више новоизграђених стамбених и пословних објекта што захтева и неопходну електроенергетску инфраструктуру - нове трафостанице и нисконапоску мрежу. У односу на пре пет година прикључак за струју се знатно брже добија, али још има грађана који се жале да дуго чекају. Предраг Матић, директор за планирање и инвестиције у предузећу "Електродистрибуција Србије" тврди да се рокови поштују, али да проблеми настају код саме физичке изградње прикључка, поремећаја цена на тржишту и неопходне испоруке материјала због рата у Украјини.

Предраг Матић наводи да је процедура прикључења на дистрибутивни систем електричне енергије дефинисана Законом о енергетици и подзаконским актима и иста је за све категорије потрошача, и за индивидуална домаћинства и стамбене зграде и индустријске комплексе.  

Додаје да се прикључење обавља на основу одобрења оператора дистрибутивног центра, а то је ЕПС. Посебно наглашава да је могуће одобрити и прикључити само објекте који су легални, што значи да су изграђени у складу с правоснажном грађевинском дозволом или су исходовали решење о озакоњењу.

Такође, подносилац захтева треба да достави и доказ о праву својине или права коришћења објекта. 

Код самог физичког прикључења странке и инвеститори су у обавези да закључе уговор о снабдевању  електричном енергијом с изабраним снабдевачем и да доставе доказ о исправности инсталација.

"Законом су дефинисана два рока. Први од 15 дана за издавање услова и пројектовање прикључења у обједињеној процедури у процесу добијања локацијских услова и грађевинске дозволе за објекат који се прикључује. И други рок је такође 15 дана за издавање решења за прикључење у управном поступку", објаснио је Матић.

Такође, закон прописује и рок за физичко прикључење објекта када се заврши изградња прикључка, изгради објекат и доставе сви наведени документи. Тај рок је 15 дана у обједињеној процедури и седам дана у управном поступку да се прикључи објекат на систем.

Зашто се грађани жале  

Доста грађана се још увек жали да се ти рокови не поштују и да на прикључење чекају и више месеци.

"Одговорно тврдим да се рокови у електродистрибуцији поштују. Потенцијални проблеми настају код саме физичке изградње прикључка.  Ми прикључке градимо преко изабраних извођача радова, морамо да исходујемо као инвеститори целокупну инвестиционо техничку документацију и то нам одузима доста времена", указује Матић.

Такоће, наводи и да је проблем рат у Украјини, јер је дошло до поремећаја цена на тржишту, рокова за испоруку неопходног материјала који користе за прикључке. 

Шта саветујете грађанима који купују стан или граде кућу и желе прикључак за струју? 

Ко су прозумјери 

Електродистрибуције од ове године имају још један посао прикључење такозваних прозумјера. То су грађани и предузећа који на своје кровове стављају соларне панеле, струју производе за себе а вишак дају у мрежу. 

"Постојећи корисници прозведу одређени објекат и произведену енергију користе за сопствене потребе, а евентуалне вишкове дистрибуирају у електромрежу да би те вишкове касније, када је производња мања од потрошње користили. Мрежа ту служи као неко складиште електричне енергије", појашњава Матић.

Истиче да је велика заинтересованост и да су до сада прикључена 154 домаћинства, 19 индустријских објеката. Такође, у поступку је још 245 домаћинстава, једна стамбена заједница и 96 индустријских корисника.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је у Петровцу на Млави, где је обишла компанију "Еко степ пелет", да уградња соларних панела може да допринесе смањењу енергетске кризе и позвала све грађане и привредне субјекте да се укључе у производњу електричне енергије.

"Субвенција ће бити докле год буде било заинтересованости да се стављају соларни панели на кровове кућа, фабрика, на компаније. Ми мислимо у наредне три до четири године да ћемо се искључиво бавити пројектима енергетске ефикасности, субвенцијама домаћинствима и компанијама", поручила је Михајловићева.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво