Читај ми!

Енергетска криза стеже – рестрикције струје, апели за штедњу и све теже плаћање рачуна

Цена гаса је на високом нивоу, око 2.500 долара, а цене струје бележе нови скок – иду и до 550 евра за мегават-сат. У Великој Британији грађани све теже плаћају рачуне и најављују да ће престати. У региону су све гласнији и апели за штедњу, а на Космету већ трећи дан редукције.

Од ове седмице на Косову и Метохији су уведене планске рестрикција струје – шест сати има струје, два нема. Дистрибутер каже да домаћа производња покрива две трећине потрошње, а новца за даљи увоз немају, јер је струја на тржишту прескупа. Искључења су изненадила грађане, а политичари траже одговорност владе.

"Лети није велики проблем ако нестане струје, али не знамо шта ће бити током зиме", каже мештанка Приштине.

"Чудно је да нам усред лета искључују струју. Питање је где нестаје струја", додаје њен суграђанин.

"Ако имамо нестанке струје лети, зимус ће бити још горе, без грејања и са високим ценама. За ову кризу је крива само влада Косова", поручује Бернард Никај из Демокрaтске партије Косова.

Северна Македонија од септембра уводи мере штедње енергије за 15 посто и припрема проглашење енергетске кризе у земљи.

Ситуација у ЕУ све тежа 

Ситуација са гасом Европској унији све тежа – нова поскупљeња гаса најављују готово све чланице. Немачка је увела таксу на гас за све потрошаче од октобра. И док Влада нови намет образлаже неоpходношћу за сигурност снабдевања, грађани траже већу помоћ, јер им то увећава рачуне за још 480 евра годишње.

"Понекад морамо да узимамо горке лекове. Један од њих је спасавање компанија, увозника руског гаса, које су у тешкоћама и тај терет треба заједно поднесемо. Овај намет је најправеднији могући начин расподеле. Алтернатива би била колапс немачког енергетског тржишта", истиче Роберт Хабек, министар економије и енергeтике Немачке.

"Што је накнада на гас већа, то оптерећује и више људи који морају да је плате и зато је неопходно говорити о олакшицама", додаје Керстин Андре, извршна директорка Савезне асоцијације за индустрије, енергије и воде.

Енергетска криза све јаче стеже цео свет. У Кини због дуготрајне суше апелују на штедњу струје. У провинцији Сечуан, где живи више од 83 милиона људи, увели су и дневне вишесатне редукције за све потрошаче, а индустрији је наложено да прекине или смaњи обим производње.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво