Читај ми!

Домаћи стартапови прошле године привукли више од 123 милиона евра инвестиција

Подаци показују да је број младих који реше да своју идеју претворе у дело - сваке године све већи, а домаћи стартапови само прошле године привукли су више од 123 милиона евра инвестиција. Подршку и неопходно знање стартаповима у настајању већ седам година пружа Научно-технолошки парк у Београду, који би ускоро требало да добије још три зграде. Директорка Гордана Даниловић Грковић наводи за РТС да ће те нове зграде моћи да користе млади људи из Србије који раде, развијају иновације.

У последњих неколико година све је више младих који реше да своју идеју претворе у дело, а међу њима је и све више оних који бележе глобалне успехе.

Директорка Научно-технолошки парк у Београду Гордана Даниловић Грковић наводи за РТС да стартапови доносе револуцију и да је у НТП-у запослено око 1.200 високообразованих људи који своје производе извозе.

"У комплексу Научно-технолошког парка развијало је иновације, нове производе и услуге више од 140 компанија и оне сад запошљавају између 1.200 и 1.300 људи. Неке од њих су расле јако брзо и нису више у самом парку, комплексу већ настављају свој развој у граду Београду што је наш допринос", наводи Даниловић Грковићева.

Указује да сви спомињу недостатак новца као нешто што их омета ка пута развоја идеје.

"Оно што сви видимо кад хоћемо нешто да развијемо је недостатак новца, али недостатак новца није највећи проблем, највећи проблем су уствари бизнис знања. Када овладате бизнис знањима и када можете да водите свој бизнис ка развоју онда се новац појави", наводи Даниловић Грковићева.

Истакла је да је Србија сада у фази развоја једног уређеног иновационог екосистема, и то је, каже, доста добра фаза.

Извоз домаћег ИТ-а брзо расте, одређени сегменти као што су стартапови имали су можда и најбољу годину. Међутим, процене су да Србији треба од 800 до 1.200 стартапа годишње. 

"Циљ се неће сам постићи, морамо сви заједно још много више да радимо да систем функционише. Али ако Словенија може између 100 и 150 стартапова годишње онда ми можемо глатко три до четири пута више", каже она. 

Научно-технолошки парк Београд објавиће на јесен позив стартаповима за доделу грантова.

"Ми на јесен расписујемо нови позив на ком ће моћи да се пријаве сви млади људи, тимови из Србије, стартап компаније под одређеним условима за развој те своје идеје односно претварање идеје у бизнис", каже Даниловић Грковићева.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво