Читај ми!

Српска јабука озбиљан "играч" на светском тржишту, произвођачи очекују добар род

Људи све мање једу јабуке, упозорава Светска конференција произвођача јабука и крушака. Више од 200 учесника из 23 земље је у Београду. Србија је тек трећа земља ван Европске уније у којој је тај догађај организован.

У Европској унији се годишње произведе око дванаест милиона тона јабука и два милиона тона крушака. Прогноза је да ће се производња у ЕУ повећати, а да ће се у осталим земљама, Кини и Сједињеним Америчким Државама благо смањити.

Већи проблем је, сматрају у "Прогнозфруту", што се јабуке мање једу.

"Треба радити на афирмацији потрошње јабука кроз нове производе и укусе. Све је више сорти јабука, али произвођачи морају да знају ко су потрошачи. На северу Европе се траже одређене сорте, а на истоку Европе сасвим друге", каже Лук Вануарбек из "Прогнозфрута".

Додаје да треба да се побољша и квалитет рода, јер је Европу захватило неколико сушних таласа, те појашњава да технологија у томе може да помогне.

Колико Србија заради од извоза

Са годишњом производњом од 550.000 тона јабука и крушака, Србија је озбиљан "играч".

"Количински, преко 190 хиљада тона производа јабуке и крушке извеземо годишње. По том основу, остваримо девизни прилив од преко 135 милиона долара", каже државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић.

Дени Робертсон, директор УСАИД Србија, наводи да се аграр убрзано развио у протеклој деценији у Србији, посебно воћарство, захваљујући улагањима у савремене воћњаке и унапређење логистике.

Наредних дана почиње берба сорте гала, а завршиће се бербом јабука грени и фуџи.

Какав род се очекује 

Захваљујући примени агротехничких мера, мразеви, а потом суша, нису оставили теже последице и произвођачи очекују добар род.

Борис Бошњак из "Атос фруктума" каже да се прогнозира да ће ове године род бити већи у Европи за чак милион тона, те да ће продаја бити под притиском.

"Ако имате добар квалитет, то не би требао да буде проблем", поручује Бошњак.

Руско тржиште остаје важно, али се последњих година српске јабуке могу наћи и у Великој Британији, на Блиском и Далеком истоку.

Захваљујући државним споразумима отворена су тржишта Египта, Индонезије, а ускоро и Кине.   

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво