Читај ми!

Путниковић: Морамо да научимо да штедимо енергенте јер ће бити све скупљи

Уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић каже за РТС да многи аналитичари процењују да се цене енергената неће вратити на ниво од пре годину или две дана, због чега морамо да научимо да штедимо. Истиче да цене и у Србији морају полако да се приближе тржишним, ако хоћемо да имамо здраве енергетске компаније.

Енергију и енергенте, посебно у Европи, све је теже обезбедити. Гас, угаљ и струја су све скупљи, док је понуда ограничена. Међународна агенција за енергију каже да свет поново улази у еру угља и глобална потражња би ове године могла да буде рекордна.

Јутрос је нафта пала испод сто долра. Тренутна цена је 99,16 долара, што је добро за возаче.

Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић каже да многе авио-компаније отказују летове, а да, са друге стране, Русија продаје нафту ван Европе и спушта цену великим купцима попут Кине и Индије.

"Верујем да је то довело до једног дисбаланса што се тиче цена, што је добро за потрошаче, а занимљиво је и за САД које су код чланица ОПЕК-а инсистирале да снизе цену и пласман на тржиште да би нафта појефтинила јер је у Америци заиста скупо гориво", истиче Путниковићева.

Каже да је још од прошле зиме било аналитичара који су прогнозирали да ће нафта достићи цену и од 200 долара по барелу, али сматра да су то спекулације које треба да допринесу да људи "навале" на куповину, да се неко ослободи залиха.

"Цена енергената мора полако да се приближи тржишној"

У ЕПС-у и Србијагасу у јеку су припреме за зимску сезону. Гас за домаћинства скупљи је од понедељка, а струја ће поскупети од септембра.

Јелица Путниковић каже да је то покривање инфлације и да енергетске компаније неће пуно добити поскупљењем.

"Претпостављам да се рачунало на то да се помогне грађанима и осталим потрошачима. Видећемо коју ће одлуку донети Влада Србије што се тиче цене струје за привреду. У суштини, ако хоћемо да имамо здраве енергетске компаније, цена мора полако да се приближи тржишној", наглашава Путниковићева.

Каже да би што пре требало да се крене у увођење социјалних карти, како би се тачно знало ко је колико сиромашан или богат и колико може да плати.

"Скривено поскупљење струје"

Од понедељка је на снази Измена уредбе о висини посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача, што значи да ће грађани плаћати већу накнаду за обновљиве изворе енергије.

Путниковићева истиче да је то једно скривено поскупљење, што, како каже, није баш објављено у медијима.

"Требало је објаснити зашто се иде на то јер је један од разлога и чињеница да је ЕПС заправо из својих извора финансирао плаћање тарифе произвођачима обновљивих извора енергије јер уназад седам година, можда и дуже, није повећаван износ на рачунима који плаћамо за обновљиве изворе енергије", објашњава Путниковићева.

Подсећа да од прошлог пролећа постоје усвојени закони о обновљивим изворима и да су биле најављене аукције за произвођаче, како грађани не би плаћали гарантовану цену, већ да се то на тржишни начин регулише.

"Мислим да се то мора урадити што пре јер знамо да је тржишна цена у односу на прошлу годину и десет пута већа", каже Путниковићева.

"Повећање потражње за угљем реалност"

Међународна агенција за енергетику саопштила је да анализе показују да ће на глобалном нивоу потражња за угљем достићи осам милијарди тона, чиме би били премашени рекорди из 2013. године.

Јелица Путниковић каже да је повећање потражње за угљем реалност која је настала и због покушаја Европе да се одрекне руског гаса.

Ипак, наглашава да је већа потражња почела још прошле године када се Западна Европа, а пре свега Немачка, суочила са ситуацијом да из обновљивих извора не може да произведе довољно електичне енергије.

"Нису могли довољно да купе ни на тржишту, па су конзервиране термоелектране на угаљ поново упалили и увозили угаљ из Аустралије и источноевропских земаља, међутим Аустралија је скоро обуставила извоз угља јер имају проблема код себе, а Европа одустаје од куповине руског угља, па имамо ситуацију да је поскупео", објашњава Путниковићева.

"Европа покушава да нађе алтернативе"

Хидрологија је лоша, не може се рачунати на производњу струје из хидроцентрала, а не пале у Европи ни централе на гас јер се пуне складишта.

Јелица Путниковић каже да је око 47 одсто складишта попуњено и иситиче да је то недовољно јер европске земље од краја прошле зиме нису наручивале веће количине гаса из Русије, већ су се надале да ће добити са неке друге стране.

"Европа покушава да нађе алтернативе, али то је већ на дугом штапу. Морају да изграде луке за пристајање танкера, постројења за гасификацију утечњеног гаса и морају да нађу продавце који немају ограничене количине", истиче Путниковићева.

"Морамо да научимо да штедимо"

Јелица Путниковић наглашава да морамо да научимо да штедимо енергију јер ће сигурно бити све скупља - и струја и нафтни деривати и гас и угаљ.

"Многи аналитичари кажу да се цене неће вратити на ниво од пре годину или две дана", наводи Путниковићева.

Каже да је добро што Србија има попуњен свој део складишта у Банатском Двору и што се пуне складишта закупљена у Мађарској.

"Добро је и што нам из Бугарске кажу да неће бити проблема са транзитом уговорених количина гаса Турским током. То је прилична сигурност за Србију", истиче Путниковићева.

Наглашава да се сигурно још увек не може без руских енергената и да треба паметно и дугорочно размишљати.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво