Читај ми!

Цена гаса поново изнад 2.000 евра, како ће Европа дочекати зиму

Гаспром је зауставио и другу турбину гасовода "Северни ток 1". Испоруке тим гасоводом Европи већ од јуна су на 40 одсто, а сада су преполовљене. Неизвесност снабдевања и све мање руског гаса на европском тржишту узбуркали су и берзе – гас је у једном дану поскупео више од 300 долара, цена премашује 2.300 долара.

Испоруке руског гаса у Централну и Западну Европу све су мање. Кључни гасовод "Северни ток 1" ради са тек петином капацитета. А политичке тензије партнера тог гасовода Русије и Немачке се настављају.

"Гаспром испоручује онолико колико је могуће. Знамо да су се сада техничке могућности за пумпање сузиле. Гаспром је био и остао поуздан гарант за све своје обавезе. Али не може да гарантује пумпање ако се увозни агрегати не могу сервисирати због европских санкција", каже Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

"Не видимо никакав технички разлог за ово. Турбина је ту. Сервисирана је. Тако да са наше тачке гледишта ништа не стоји на путу транспорта турбине у Русију", каже Кристијане Хофман, портпаролка немачке владе.

Штедња гаса и међусобна испомоћ чланица у случају несташица за Брисел је сада приоритет. Грчка је задовољна што је изузета из тог кризног плана јер 70 струје добија из гасних централа. И Шпанија је као и Португалија задовољна - неће морати да штеде 15 посто гаса већ само 7 процента зато што са суседима нису много повезане гасоводима, али имају велике планове.

"Имамо важну инфраструктуру за регасификацију у Европи, најважнију у Европи. Мислимо да Шпанија има прилику да постане чвориште природног течног гаса који ћемо моћи да извозимо и да постане алтернатива руском гасу за многе земље Европске уније", каже шпански премијер Педро Санчез.

Немачка влада осуђује даље смањење испорука руског гаса преко "Северног тока 1". Рачунају на више гаса које ће добити из правца Словачке али и друге изворе.

"Гас ће тећи. Опет, имамо друге могућности из Норвешке, из Холандије и ЛНГ терминала које градимо што је брже могуће. Складишни капацитети су попуњени 65% и биће још попуњени. Биће гаса, али гаса више неће бити по јефтинијој цени. Морамо да уштедимо, а то подразумева и економично грејање", каже Роберт Хабек, министар економије и енергетике Немачке.

Али реалност већ брине привреднике јер због поремећаја у санабдевању и високих цена гаса већ праве резове у пословању.

Највећи немачки произвођачи амонијака смањују производњу. То ће угрозити и индустрију ђубрива, пластике, нафтних деривата, меса и газираних пића, јер им је амонијак сировина без које не могу да раде.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво