Читај ми!

Србија и Мађарска потписале Меморандум о сарадњи у области обновљивог водоника

Министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић потписала је с мађарским министром технологије и индустрије Ласлом Палковичем, Меморандум о разумевању у области обновљивог водоника. Истакла је, да је водоник препознат као обновљиви извор енергије и да ће бити саставни део нове стратегије развоја енергетике Србије.

Зорана Михајловић је нагласила да Србија и Мађарска имају одличне политичке и билатералне односе и да је наш важан трговински партнер, трећи по размени од земаља ЕУ, а шести укупно, саопштило је Министарство рударства и енергетике..

То је, истиче, добра основа за унапређење сарадњу и у области енергетике, где се Србија није  зауставила само на снабдевању гасом, већ жели да с Мађарском ради заједно и у процесу енергетске транзиције.

"Верујемо да Мађарска може да нам помогне да у том процесу будемо још ефикаснији. Без обзира на све што се дешава, и на енергетску кризу у Европи и свету, нема склањања од енергетске транзиције јер је то корак и ка већој енергетској безбедности", оценила  Михајловићева после потписивања Меморандума.

Истакла је да у новим законима из области енергетике зелени водоник препознат као обновљиви извор енергије и да ће бити саставни део нове стратегије развоја енергетике Србије.

"Меморандум који смо потписали је основа да размењујемо документе из ове области и да разговарамо о потенцијалним зајединичким пројектима. Поносни смо што већ створили у Србији законске услове за коришћење водоника и надам се да ћемо моћи у наредном периоду и конкретније моћи да представимо предности коришћења водоника", рекла је Михајловићева.

Палкович: Енергетска независност кључно питање

Ласло Палкович је рекао да су питања доступности, приступа и цена енергије данас кључна питања у свету, а да је њима придодато и питање енергетске независности.

Истакао је да област за коју је данас потписан меморандум обухвата важна питања као што су производња, складиштење и транспорт водоника, те да је Мађарска, која већ има одређена искуства, спремна да са Србијом подели своје стратегије и прописе, као инвестиционе планове и пројекте.

Министри су подсетили на остварену добру сарадњу у ресору транспорта и сагласили се да очекују да се успешна сарадња настави и у области енергетике.
 
Потписивању Меморандума претходио је састанак делегација два министарства, којем је присуствовао и амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво