Читај ми!

Америка улаже преко 200 милиона долара у енергетски сектор на КиМ

У Приштини је представљен инвестициони програм америчке корпорације "Миленијум челенџ корпорејшн" (МЦЦ), вредан 236 милиона долара, којим ће на Косову и Метохији бити изграђено складиште капацитета од близу 350 мегават часова електричне енергије.

Одбор корпорације МЦЦ одобрио је пре неколико дана енергетско улагање на КиМ, према наводима приштинских званичника, "највећу инвестицију у историји" након једностраног проглашења независности.

Министарка економије владе у Приштини Артане Ризваноли саопштила је да програм укључује грант од 202 милиона долара директне инвестиције америчке владе, чиме ће енергетски сектор на Косову уштедети годишње 15 милиона евра.

"Програм ће на Косово донети енергетске резерве преко батерија великог капацитета од око 347 мегават часова резерве и биће у функцији стабилизације мрежних фреквенција као и коришћење ускладиштене енергије ноћу, у најпрометнијим сатима током дана, што значи смањење скупог увоза енергије", објаснила је Ризваноли.

Програм договорен са обе стране у мају месецу, развијаће и вештине радне снаге, укључујући што већи број жена у енергетском сектору.

"Компактни програм ће у будућности омогућити брзу и праведну енергетску транзицију са обновљивом енергијом. Енергетска стратегија (владе у Приштини), као што знате, предвиђа уградњу најмање 1.400 мегавата соларних панела и ветрогенератора, из којих ће струја бити складиштена у резерве за коришћење у временима када немамо довољно ветра или сунца", додала је Ризваноли.

Директорка МЦЦ-а за Косово Сара Олмстед рекла је да компактни програм долази у тренутку када се свет суочава са енергетском кризом, коју додатно подстиче рат у Украјини.

Изразила је очекивање да ће у Приштини програм бити потписан током овог месеца, како би га потом ратификовала скупштина. Прва набавка преко енергетског програма биће покренута за две године.

Поред 202 милиона долара, директне бесповратне инвестиције америчке владе, влада у Приштини ће у њему учествовати са око 35 милиона долара, док ће два милиона бити средства других америчких енергетских институција за развој, преносе медији на албанском.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво