Читај ми!

Борба за енергију, ЕУ разматра решења за функционисање без руског гаса

Испорука гаса из Русије у земље Европске уније опада. Нова одлука Европског парламента је да све земље чланице напуне 80 одсто складишног простора до 1. децембра. Гориво на пумпама у Србији скупље је за три динара.

Погоршана је ситуација у снабдевењу Европе енергентима. Немачки вицеканцелар је потврдио да тој земљи прети несташица гаса уколико испоруке из Русије остану на ниском нивоу као што су сада.

"Гас је сада ретка роба у Немачкој. Тренутно је снабдевеност у нашој земљи загарантована, али ситуација не сме да тежи лажној сигурности. Зима ће доћи. Сада морамо да предузмемо мере предострожности", изјавио је Роберт Хабек, вицеканцелар Немачке.

Најављује покретање електрана на угаљ, како неке индустрије не би зауставиле производњу.

Због страха да Русија у потпуности обустави испоруку гаса Северним током 1, предлаже да се гасовод Северни ток 2 прикључи на терминале за течни гас.

Лидери земаља чланица Европске уније разматрали су на самиту у Бриселу могућа решења за функционисање економије и живота без руског гаса.

"Ризик од комплетног прекида у снабдевању гасом је реалнији него икад пре. Русија користи енергенте као оружје и видели смо нападе у последње време. Све је то део руске стратегије да поништи наше заједништво", изјавио је Франс Тимерманс, потпредседник Европске комисије.

Гаспром је кроз Северни ток смањио испоруку гаса на 40 одсто, и док Москва инсистира на објашњењу да је разлог технички, земље ЕУ у то не верују. Усвајање регулативе о складиштењу гаса европски лидери сматрају важном одлуком и праве резерве брже него претходних година. Тренутне залихе су на око 55 одсто укупног капацитета.

"Ово је добра вест за грађане, индустрију и предузетнике, јер ћемо том регулативом обезбедити несметано пословање. Друга важна ствар коју добијамо јесте да нико ко користи енергију као оружје не може да спекулише ценама", сматра Јиржи Бузек, директор преговарачког тима ЕП.

Мађарски МОЛ ограничио је продају горива на 50 литара дневно по купцу, Словенија је, пак, снизила цену дизела, јер је влада укинула две еколошке таксе на то гориво.

Док извршна директорка аустријског авио-превозника најављује повећање цена летова због поскупљења енергената и последица пандемије, део кабинског особља "Рајанера" ступио је у тродневни штрајк у Белгији, Шпанији и Португалији.

"Повећање плата може да помогне. У протекле две године, авио-компаније и аеродроми су пословали са губицима, тако да нису у могућности да повећају плате много, али би требало да побољшају услове рада толико да људи добију жељу да поново дођу да раде", истиче Хенк Омбелет, шеф саветодавних операција у Сиријуму.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавило је нове цене деривата за наредних седам дана. Литар је поскупео три динара, тако да евродизел кошта 212, а еврпремијум БМБ-95 201 динар.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво