Читај ми!

Преваре све чешће – на шта треба да обратите пажњу када ангажујете агента за некретнине

Помоћник министра трговине Јасмин Хоџић каже за РТС да грађани који желе да уђу у пословни однос са агенцијом за некретнине треба пре свега да погледају и провере да ли је агенција односно посредник уписан у регистар посредника, што је могуће учинити тек након положеног стручног испита.

У Србији се годишње прода неколико десетина хиљада некретнина – највише станова, али и кућа и викендица. Људи често, и за куповину и за продају, ангажују агенте за некретнине.

Случај који је откривен током протекле недеље само је један од примера непажње и незнања – мушкарац је, представљајући се као агент за трговину некретнинама, преварио и купца и продавца једног луксузног објекта. Тако је противправно присвојио чак 1.100.000 евра, што је једна од највећих превара коју је у последњих неколико деценија извршило физичко лице.

Помоћник министра трговине Јасмин Хоџић каже да грађани који желе да уђу у пословни однос са агенцијом за некретнине треба пре свега да погледају и провере да ли је агенција, односно посредник, уписан у регистар посредника који се налази на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

"Министарство спроводи полагање стручног испита за сва лица која желе да се баве по закону прометом и посредовањем у продаји и издавању непокретности", наводи Хоџић.

Наглашава да агенти морају да испуне одређене услове како би добили потврду да су положили стручни испит и уписали се у регистар посредника.

Каже да грађани треба да обрате пажњу и на то да ли је посредник добио идентификациону картицу Привредне коморе Србије, која је у мају прошле године, на лични захтев, почела агентима да издаје картице као додатни вид заштите грађана од злоупотребе.

"Да би нека агенција могла легално да послује, мора да и има и минималне техничке услове – пословни простор, као и да буде уписана у Агенцију за привредне регистре као правно лице и привредни субјект", објашњава Хоџић.

Истиче да је лиценца предуслов да се лице упише у регистар посредника, што се не дешава аутоматски.

Хоџић наводи и да пословање агената за непокретности контролише тржишна инспекција и да је приликом контроле важно видети да ли су регистровани, али и да ли поседују осигурање као додатни вид заштите клијената.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво