Читај ми!

Вучић: Неће бити великог поскупљења струје

Председник Александар Вучић изјавио је у Давосу да нема сумње да цена струје у Србији, која је најнижа у Европи, мора да буде виша, али да сигурно неће поскупети онолико колико би у ЕПС-у хтели – 20 или 40 одсто, јер би то изазвало скок цена свега осталог.

Aлександар Вучић је тако одговорио на питање како коментарише данашње изјаве представника ЕПС-а да је неопходно да струја поскупи између 20 и 40 и више процената.

"Ајде 200 одсто да повећамо, али нису рекли шта су они урадили да правазиђемо ову ситуацију", рекао је Вучић за Пинк и поручио да ће бити проверено шта они раде по том питању.

Указао је да би неки да се играју политике у ЕПС-у и да би да докажу неком другом како мора да буде онако како су они рекли.

"Биће поскупљење, али свакако не ни 20 одсто, а камоли 40 одсто и ни близу 20 процената, а биће када будемо могли да издржимо то, а да нам све не оде у небеса", истакао је Вучић.

Напоменуо је да је цена струје укалкулисана у цену сваког производа и да би било најлакше рећи ЕПС-у немојте да струја поскупи за грађане, али да то није увек одговорно.

"Неко мора да размишља о свеукупној и објективној стабилизацији стања, а не само како ће да прође једно или два предузећа. Тако да нека се они баве ремонтима и набавком машина за откривке како би могли да копају много више угља", рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да зна да ЕПС има безброј проблема и да је ниска цена струје лоша за ЕПС и поручио ЕПС-у да почну да причају јавно о својој одговорности и проблемима које су сами нарпавили.

Поручио је да сваки дан увозимо струју, али да треба имати у виду да сада трошимо двоструко више струје него пре 15 или 20 година и да пре свега привреда више троши.

"Нисмо добро радили на условима за нове откривке, места одакле копамо угаљ", рекао је Вучић и додао да ће ременто машина за то бити готове до краја августа и да ћемо онда моћи дневно да копамо 70.000 тона угља.

Додао је се сада, бар како тврде, копа дневно 60.000 тона.

Вучић је рекао да је тренутно смањена производња струје из термо сектора зато што су у току ремонти како би спремно дочекали зиму, као и да је око 1.000 мегавата капацитета тренутно у ремонту.

"Променила су се времена и мораћемо више да улажемо у енергију, али мораћемо да будемо и одговорнији", поручио је Вучић.

"Очекује нас решавање гасног проблема"

Вучић je навео и да наредних дана предстоје разговори о гасу – министар финансија Синиша Мали иде у Мађарску, а њега очекују разговори са Русима.

Указао је да Мали иде у Будимпешту да са Мађарском види да ли могу да нам уступе складишта за гас.

"Мене очекује разговор са Русима. Видећемо, можда и не разговарам са Владимиром Путином како неки кажу. Свакако нас очекује решавање гасног проблема Србије", рекао је Вучић.

"Након тога нам остаје да видимо шта нам je чинити са нафтом. Остаје потом да радимо убрзано на ремонтима за електричну енергију. У питању су стотине милиона евра улагања у гас и струју", додао је Вучић.

Нагласио је и да је цена гаса у Србији изразито ниска, и да не може за то за колико се прода купити ни 40 одсто гаса на тржишту и то по комбинованој цени од оног најјефтинијег и оног што морамо да купимо на тржишту.

"Зато је питање за разговор са Русима и количина гаса коју можемо да добијемо. Број један су количине, број два цене. Што се испорука тиче немамо проблема са руском страном", поручио је председник.

Вучић, који присуствује годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, претходно је у обраћању медијима рекао да је доминантна тема тог скупа Украјина, као и да су важне теме предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости, те да је важно да се све то сагледа и види шта Србија може да уради.

Истакао је и да ће Србија од данас заштитити цену шећера, без обзира на количину и поручио да га има довољно. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво