Читај ми!

Чланице ЕУ у потрази за гасом и нафтом – ко ће платити цену економског рата

У наредних седам дана цена безина биће 184, а дизела 202,2 динара. Дизел је незнатно поскупео - 20 пара, а бензин четири динара. Многим земљама Европске уније 20. мај је рок за плаћање рачуна. Компаније које тргују гасом из Словачке, Аустрије, Чешке потврдиле су да су измириле обавезе и по захтеву и "Гаспрома" и упуству Брисела не кршећи санкције. Финска сутра остаје без руског гаса. Кремљ не одустаје од захтева да се плаћа руском валутом и поручује да гас ником неће испоручивати бесплатно.

После Пољске и Бугарске и Финска је одбила да плаћа руски гас у рубљама. "Гаспром експорт" их је обавестио - од суботе ујутру им прекида испоруке гаса.

Хелсинки поручује да руским гасом покривају петину потреба и да су обавестили потрошаче да ће тај енергент обезбедити из других извора. У наредној деценији уздају се у амерички течни гас.

"Пре свега желим да кажем да су политички циљ и воља били веома уједињени и јасни у вези са овим од почетка. Желимо да се ослободимо руске енергије", каже министарка финансија Финске Аника Сарико.

Будимпешта поново упозорава - ембарго на руску нафту је неприхватљив, јер би то разорило мађарску економију која 65 посто потреба покрива тим увозом. Залажу се за дипломатска решења руско-украјинског сукоба.

"Огроман је притисак на нас да дамо сагласност на ту одлуку Европске уније. Нисмо спремни да дозволимо било коме да натера Мађаре да плаћају цену рата. Ми смо једина земља, која у суштини отворено говори против оваквих мера. У случају да ова забрана ступи на снагу, наша привреда ће бити убијена, јер ће физички бити немогуће купити довољно нафте и не можемо да дозволимо да се то деси," поручује Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Чланице Уније су у потрази за гасом и нафтом којим би замениле руске енергенте. Пољска додатни гас тражи у Португалији.

Словенија која рачуна на течни гас из хрватског терминала на Крку није успела да закупи додатни капацитет. У настојању да се ослободи од руске енергетске зависности, Немачка је потписала споразум о енергетском партнерству са Катаром.

"Желимо да променимо начине на које добијамо енергију, да постанемо мање зависни од руског увоза енергије. Енергетска безбедност је од централног значаја за нас. Немачка ће развијати своју инфраструктуру како би била у позицији да може да увози и течни гас у већим количинама бродовима, а Катар игра централну улогу у нашој стратегији," истакао је немачки канцелар Олаф Шолц.

Некадашњи немачки канцелар Герхард Шредер, декларисани русофил, под великим је притиском европске јавности, са још једним бизнисменом поднео је оставку у Управном одбору "Росњефта".

Компанија му захваљује на досадашњој сарадњи, а оставка је уследила пошто је Европски парламент најавио да ће Шредера ставити на црну листу због блиских односа са руским нафтним и гасним гигантима.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво