Читај ми!

Инвестирање вишка новца у некретнине поскупљује станове за оне којима треба кров над главом

Цене некретнина расту због понуде и тражње, док са друге стране постоји макроекономска ситуација да многи који имају новац улажу у некретнине и то поскупљује станове људима који желе свој дом, каже директор портала "Каматица" Душан Узелац.

Америчка централна банка ФЕД повећала је пре два дана каматну стопу за 0,5 постотних бодова, што је највеће једнократно повећање цене новца од 2000. године. То значи да банке долазе скупље до новца и тај новац скупље продају својим клијентима.

Промена референтне каматне стопе може незнатно утицати на оне који имају или ће узимати кредите, сматра Душан Узелац, директор портала "Каматица".

Узелац је у Јутарњем програму рекао да, када се на макроекономском нивоу подигне референтна каматна стопа, смањује количина новца у оптицају.

"То је антиинфлаторна акција и то државе, односно централне банке, доносе као борбу против инфлације. Цела светска економија су спојени судови. Не постоје националне економије, већ само национални и индивидуални рачуни, али цео свет је у истој причи", каже Душан Узелац.

У последњих годину дана највише су расли стамбени кредити, кредити за адаптацију станова, док су на другом месту готовински кредити.

Према речима директора портала "Каматица", грађевинска индустрија је индустрија која ради у крупним циклусима и када крене, она не стаје.

"Цене некретнина у последње време расту и то је резултат понуде и тражње. Предност је још увек на страни понуде, јер је има мање, и онда тражња генерише више цене. Зато стамбени кредити расту", објашњава Узелац.

Додаје да са друге стране постоји макроекономска ситуација да многи који имају новац улажу у некретнине и то поскупљује онима који желе свој дом.

Директор "Каматице" наглашава да у нашој земљи готовински кредити често иду на куповину аутомобила, куповину беле технике или летовања или враћање неких дугова.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво